Criteriile care vor sta la baza testelor de rezistenta la calamitati care vor fi efectuate la toate centralele nuclear-electrice din UE vor fi elaborate in urmatoarele sase luni,

"Testele la stres vor fi aplicate la fiecare unitate nucleara din UE, dar vor fi diferentiate in functie de specificul regional si al tehnologiei. Criteriile de aplicare vor fi elaborate de un grup de experti in urmatoarele sase luni", a declarat pentru MEDIAFAX presedintele Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare, Borbala Vajda.

In urma avarierii centralei nucleare japoneze de la Fukushima, comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a convocat, saptamana trecuta, o reuniune cu reprezentanti ai guvernelor statelor membre ale UE, ai autoritatilor de reglementare in domeniul nuclear, industriei si proiectantilor de tehnologii nucleare.

Participantii la reuniune au cazut de acord ca securitatea functionarii celor 143 de unitati nucleare din UE sa fie verificata prin aplicarea unor teste de stres, operatiune in urma careia sa fie elaborate standarde de functionare pentru fiecare unitate nucleara.

"Se va testa comportamentul fiecarei centrale la evenimente extreme. Teste de rezistenta se fac oricum, dar de aceasta data vor fi luate in calcul situatiile extreme", a adaugat Vajda.

In Romania sunt operationale doua reactoare la singura centrala nucleara din tara, de la Cernavoda, care asigura aproximativ 20% din necesarul de electricitate. Centrala este proiectata sa reziste unui seism cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter.

Japonia a fost afectata la 11 martie de un cutremur puternic
, urmat de un val tsunami care a cauzat o serie de explozii la reactoarele centralei de la Fukushima in urma carora au fost inregistrate emisii radioactive in atmosfera.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.