Poze cu doi soldati americani acuzati ca au omorat cetateni afgani pentru a se distra fac inconjurul lumii. Acestia sunt infatisati alaturi de victime.

Specialistul Jeremy Morlock si soldatul Andrew Holmes sunt infatisati tinand capul unui om pe care l-au ucis pe 15 ianuarie 2010. Publicatia germana Der Spiegel l-a indentificat pe om ca fiind Gul Mudin, un civil afgan neinarmat.

Pozele au fost facute publice luni, cu putin timp inaintea anticiparii unui discurs de azi (marti) al lui Hamid Karzai, presedintele Afganistanului, care anunta transferul securitatii internationale sub control afgan.

Se spune ca aceste imagini fac parte din pozele confiscate de Armata pentru a investiga moartea celor trei afgani neinarmati de anul trecut.
Der Spiegel a postat 4000 de poze si filmulete facute de asa zisa „echipa de ucigasi”. Imaginile au fost acoperite printr-un ordin al tribunalului militar de la o instanta care interzice difuzarea lor, si este neclar cum ele au fost obtinute de publicatia germana.

„Azi, Der Spiegel a facut publice niste poze ilustrand actiunile respingatoare pentru noi, ca fiinte umane, si contrare standardelor si valorilor Armatei SUA”, a declarat Colonelul Thomas Collins.

„Ne cerem scuze pentru neplacerile provocate de aceste imagini”.

Publicarea lor a starnit temeri legate de o reactie impotriva fortelor armate din Afganistan.

Multe din organizatiile cu personal international, inclusiv Natiunile Unite, au ordonat o „inchidere” duminica noaptea si si-au sfatuit angajatii sa ramana in casele lor, de frica unor proteste violente cauzate de publicarea pozelor, scrie The Guardian.

  • Acuzati de crima

Morlock a pledat vinovat la trei acuzatii de crima si va fi condamnat de curtea martiala miercuri. Holmes a fost de asemenea acuza de moartea lui Mudin
.

Alti trei soldati sunt acuzati de crima, in timp ce alti sapte sunt acuzati ca au incercat sa blocheze investigatiile. Cei 12 oameni fac parte din Brigada a 5a Stryker, Divizia a doua de infanterie.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.