In ciuda mesajelor de linistire pe care Guvernul japonez le-a facut, nivelul foarte crescut al radiatilor determina oamenii sa plece pentru a-si salva vietile.

Sute de masini se indreapta spre iesirea din Fukushima. In masini sau camioane, oamenii fug pentru a-si salva vietile. Ei sunt inspaimantati de ceea ce s-ar putea intampla si simt ca nu pot avea incredere in ceea ce guvernul le spune.

  • Soferii au stat la cozi interminabile mai bine de 10 ore pentru a-si face plinul si a parasi tinutul

Si aeroportul din Tokyo a fost luat cu asalt dupa ce nivelul ucigasului invizibil a atins pragul de 10 ori mai mare decat cel normal. Acest lucru se intampla inainte ca ce-a de-a patra explozie, urma de un incediu, sa aiba loc, scrie Daily Mail.

Centrala a fost parasite in aceasta dimineata, dupa ce nivelul ratiatiilor a crescut simtitor.

Langa reactorul care a scapat de sub control, care este diferit fata de celalalte care au explodat anterior, nivelul radiatilor era de 400 mSv pe ora, in conditiile in care nivelul de siguranta pe an este de 100 mSv.

De atunci, toti muncitorii de la centrala care s-au luptat sa controleze situatia, au fost evacuati dupa ce nivelul radiatilor a atins pragul periculos pentru oameni.

Imparatul Japoniei, Akihito, s-a declarat miercuri "profund ingrijorat" de situatia de la centrala nucleara Fukushima, in cadrul unui discurs exceptional adresat natiunii, in cursul caruia a precizat ca se "roaga pentru securitatea unui numar cat mai mare" de persoane, scrie MEDIAFAX.

Premierul Japoniei, Naoto Kan, a fost furios. El nu a fost anuntat imediat de ultima explozie de ieri la unul din reactoare, si se spune ca le-a cerut operatorilor centralei, Tokyo Electric, “sa ii spuna ce se intampla?”, scrie The Sun.

  • Guvernul japonez a anuntat apoi ca focul este sub control acum, dar ca riscul scurgerilor radioactive este din ce in ce mai mare

Prim ministrul a declarat: “Facem tot ceea ce putem ca scurgerile sa nu se raspandeasca. Stim ca oamenii sunt foarte ingrijorati, insa ii rog sa isi pastreze calmul.”
Citeste si:
Un militar rus a murit din cauza radiaţiilor de la Cernobîl
Un militar rus a murit din...

Cuvintele lui nu au reusit decat sa nasca teroare in cei peste 39 de milioane de oameni care traiesc in jurul orasului Tokyo. Cei din apropierea centralei din Fukushima au fost furiosi.

“Noi stiam ca este periculos, insa ei ne-au spus ca zona este in siguranta, siguranta, siguranta” spune Fukimo Watanabe, unul din supravietuitori. “Oamenilor le este frica de faptul ca li se ascunde adevarul despre cat de grava este situatia”.

Chiar si locuitorii din Yamagata, aflat la aproximativ 100 de km de centrala nucleara, au inceput sa se teama pentru vietile lor.

In timp ce fumul de la centrala nucleara se ridica, Takeo Obata – un vanzator de 56 de ani, spunea: “Atunci cand vantul bate dinspre S-E, poti simti mirosul marii. Daca putem simti marea, atunci nu e clar ca vom inhala si aerul otravit? Ce ne fac acesti oameni?”

Citeste si:
Teodorovici: Ar trebui un pachet agresiv impotriva mobilitatii...
Teodorovici: Ar trebui un...

  • John Large, analist nuclear, a anuntat ca pericolul vine din “cer”: “Particulele nucleare vor fi inghitite in picaturile de apa, si atunci cand vor cadea, vor contamina pamantul.”

Banchetul Matt Saunderson, 33 de ani, a declarat ca “Imi trimit sotia si copiii acasa ( Marea Britanie). Nu conteaza ce spun autoritatile japoneze, atunci cand e vorba de precipitatii radioactive, eu nu imi supun copiii acestor riscuri.”

O fetita de 10 ani, Lucy Niver, a spus in avionul care se indrepta spre SUA ca “ii este foarte frica”.

SUA si-a sfatuit cetatenii sa evite calatoriile in Japonia. China si-a retras ieri 22,155 de cetateni, majoritatea lucratori ai fabricilor din N-E Japoniei. Austria si-a mutat ambasada de la Tokyo la 400 de km, in Osaka.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.