Tarile europene din care pleaca multa forta de munca spre restul Uniunii Europene ar trebui sa se gandeasca la un pachet agresiv de masuri care sa aduca o solutie pentru mobilitatea selectiva, care duce la exodul creierelor, a declarat sambata ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN.

"Poate in timpul Presedintiei romane voi invita tarile care trimit lucratori in strainatate la o discutie, sa vedem ce e de facut. Ar trebuie sa ne gandim la un pachet agresiv care sa aduca o solutie, pentru ca nu putem sa ne atingem obiectivele in situatia actuala, de aceea discutam acum despre scaderea competitivitatii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influentate de aceasta mobilitate intra-europeana. Deci trebuie sa incurajam aceasta mobilitate, dar trebuie si sa tinem cont de tipul de masuri pe care trebuie sa le aplicam pentru a nu fi afectati noi toti", a afirmat Eugen Teodorovici.

Acesta a precizat ca situatia mobilitatii selective in cadrul UE a fost unul din subiectele principale discutate la reuniunea ministrilor europeni de Finante, scrie Agerpres.

"Libera circulatie a fortei de munca a adus mari beneficii economice. Lucratorii mobili contribuie la PIB-urile tarilor de origine si tarilor-gazda si in cele mai multe cazuri au un rol semnificativ in ceea ce priveste castigurile celor ramasi in tara de origine. Totusi mobilitatea muncitorilor poate avea si efecte negative, de exemplu atunci cand mobilitatea e selectiva, ducand la exodul creierelor si stopand cresterea potentiala. In viitorul apropiat, prioritatea noastra ar trebui sa fie gasirea unei solutii comune la nivel european si implementarea unui instrument care sa ne ajute in rezolvarea acestui fenomen", a afirmat ministrul Finantelor.

Teodorovici: In UE lucratorii inalt calificati sunt foarte mobili

Eugen Teodorovici a subliniat ca din statele est-europene pleaca in vestul Europei nu doar cei inalt calificati, ci si oamenii cu calificari medii sau scazute.

"In general in Uniunea Europeana lucratorii inalt calificati sunt foarte mobili, iar atunci cand nivelul de realizari educationale creste, creste si inovarea. Mobilitatea Est-Vest este exceptionala, dar nu intotdeauna doar lucratorii de inalta calificare emigreaza. Exista un procentaj de lucratori si cu calificari scazute si medii, facand acest fenomen sa fie amplu", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor s-a declarat nemultumit de discutiile din cadrul ECOFIN privind mobilitatea selectiva.

"Daca tendintele din ultimii 10 ani vor continua, problema va deveni mai pregnanta pentru anumite state membre. De asemenea, mobilitatea duce si la probleme fiscale. Daca folosesc limbajul european, voi spune ca sunt multumit de discutia de astazi in domeniul mobilitatii fortei de munca. Dar, fiind mai pragmatic, trebuie sa spun ca nu sunt multumit, pentru ca tot timpul avem discutii foarte interesante, dar cand ajungem la solutii, nu avem abordarea adecvata. Spun asta pentru ca mobilitatea fortei de munca in UE este poate una din temele cele mai importante de discutat, pentru a se identifica pasii de urmat pentru noi toti. Dupa cum vedeti, pentru Uniunea Europeana rezultatele sunt bune in legatura cu mobilitatea fortei de munca, dar daca luam problema si o discutam de la caz la caz, solutiile sunt total diferite", a afirmat ministrul Finantelor.

Citeste si:
CNAS: Pacienții cu boli cronice nu au nevoie de pachetul de...
CNAS: Pacienții cu boli...

Reuniunea informala a ministrilor de Finante din Uniunea Europeana s-a desfasurat vineri si sambata, la Bucuresti, in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.