Azi incepe la Bagdad, in conditii severe de securitate, procesul fostului dictator irakian Saddam Hussein. Procesul se desfasoara intr-o cladire din Zona Verde. Numele celor cinci judecatori in fata carora vor comparea Saddam si sapte dintre acolitii sai nu au fost facute publice din ratiuni de securitate, autoritatile multumindu-se sa precizeze ca este vorba de "figuri cunoscute". Saddam este judecat pentru sapte capete de acuzare, printre care crime de razboi si crime impotriva umanitatii, riscand pedeapsa cu moartea prin spanzuratoare.

Procesul in care Tribunalul Special Irakian (IST) il va judeca pe Saddam Hussein incepe astazi la o ora necunoscuta pentru a evita eventualele atacuri teroriste. Fostul partid unic irakian, Baas, dizolvat intre timp, a difuzat ieri un comunicat in care a facut apel la lansarea unor atacuri coordonate impotriva fortelor americane si irakiene: "Salutati aparitia publica a Conducatorului cu tiruri de gloante si obuze impotriva ocupantului, a agentilor sai si a tradatorilor la putere". In aceasta atmosfera violenta incepe ceea ce in lumea araba a fost numit uneori "procesul secolului", alteori "mascarada secolului".

Rechizitoriul impotriva Calaului din Bagdad cuprinde sapte capete de acuzare

1. In 1991, Saddam a inecat in sange revolta siita din sudul Irakului, ucigand mii de oameni imediat dupa infrangerea din Kuweit.

2. In 1988, in timpul razboiului Iran-Irak, aviatia irakiana a lansat arme chimice asupra satului kurd Halabdja. Bombardamentul - cel mai mare atac chimic asupra unei populatii civile - a facut 5.000 de morti, majoritatea femei si copii, si 10.000 de raniti.

3. Campania Anfal din 1987-1988. Circa 182.000 de civili kurzi au fost ucisi in timpul unei campanii de deplasare fortata de populatie.

4. In 1983, Saddam a ordonat executarea a 8.000 de membri ai tribului Barzani din care face parte actualul presedinte al Kurdistanului, Massud Barzani.

5. Kuweitul l-a acuzat pe Saddam pentru invazia militara din 1990 si de crime de razboi si crime impotriva umanitatii savarsite de armata irakiana in timpul celor sapte luni de ocupatie.

6. Iranul l-a acuzat pe fostul dictator pentru declansarea, in 1980, a razboiului soldat cu un milion de morti.

7. Executarea intre 1980 si 1989 a numerosi demnitari religiosi siiti.

Acuzarea adopta tactica Al Capone

Procesul care incepe azi are insa un singur cap de acuzare. In 1982, locuitorii din satul Dujail, o enclava siita din triunghiul sunnit, au deschis focul asupra convoiului dictatorial. Ca represalii, Saddam a ordonat executarea a 143 de civili, sechestrarea a 399 de familii, distrugerea caselor si a recoltelor acestora. Daca va fi gasit vinovat, Saddam risca spanzuratoarea. Tactica acuzarii a fost numita de juristii americani "tactica Al Capone" pentru ca aminteste cazul celebrului mafiot care a fost acuzat si condamnat pentru o infractiune mai mica - evaziunea fiscala - dar mai usor de demonstrat.

Apararea, in mainile unui singur om

Un singur aparator al lui Saddam, irakianul Khalil al Dulaimi, se prezinta la proces si, potrivit speculatiilor de presa, are intentia sa ceara o amanare pe temeiul unei pregatiri insuficiente a cazului din cauza lipsei de acces la documentele acuzarii.

Khalil al Dulaimi este ultimul supravietuitor dintr-o legiune de avocati care, dupa capturarea lui Saddam, in decembrie 2003 in celebra "gaura de sobolan", s-au oferit sa-l apere. Nu mai putin de 2.000 de avocati (majoritatea arabi, dar si 20 de straini) isi oferisera serviciile familiei lui Saddam. Printre ei s-au numarat fostul ministru de Externe francez, Roland Dumas, fostul procuror general american, Ramsey Clark, dar si fostul aparator al criminalului de razboi Klaus Barbie si al teroristului Carlos, Jacques Verges. Rand pe rand, indepartati de familia lui Saddam care s-a convins ca majoritatea erau mai preocupati de publicitate decat de interesele "clientului".

Tactica lui Khalil al Dulaimi este inca necunoscuta deoarece avocatul a preferat sa pastreze discretia. Totusi se asteapta ca el sa incerce deligitimarea IST, el declarand in mai multe randuri ca procesul este o "farsa", un "proces politic" instrumentat de "ocupantul" american.

Publicul arab, impartit

Desi aceasta tactica nu are sorti de izbanda, IST fiind o instanta irakiana, nu internationala, ea este extrem de populara in randurile unei mari parti a opiniei publice arabe. Arabii au fost socati de imaginile difuzate dupa arestarea lui Saddam. Obisnuiti cu imaginea megalomaniaca de amestec de Saladin si Nabucodonosor pe care si-o construise Saddam, arabii au perceput celebrele scene ale inspectiei sanitare ca pe un fel de ritual de umilire colectiva la care au fost supusi de americani. Pe de alta parte, multi spera ca procesul lui Saddam sa reprezinte o lectie exemplara pentru multimea de dictatori si autocrati arabi, de la Moammar Ghadafi la Hosni Mubarak.

Procedura

IST a fost creat la initiativa fostului administrator american L. Paul Bremer, pe 10 decembrie 2003, pentru a judeca crimele comise de Saddam si acolitii sai intre 17 iulie 1968 - data loviturii de stat baasiste - si 1 mai 2003 in Irak, dar si in strainatate. IST consta dintr-un tribunal de prima instanta compus din cinci judecatori numiti pe cinci ani si o curte de apel formata din noua magistrati si 20 de judecatori de instructie numiti pe trei ani. Procurorii sunt tot 20 si au contract pe trei ani.

Verdictul este pronuntat cu majoritate de voturi. Daca acuzatii vor fi gasiti vinovati, ei au dreptul sa faca apel. Pedeapsa se aplica in termen de 30 de zile de la epuizarea tuturor cailor de recurs. Magistratii IST au fost pregatiti in Marea Britanie. Una din disputele care s-au iscat in timpul acestei perioade a fost pedeapsa cu moartea. Desi a fost abolita in martie 2003 de Bremer, pedeapsa cu moartea a fost reinstituita in iunie 2004.

Actualul presedinte, Jalal Talabani, a declarat ca "din convingere personala" nu va semna o sentinta la moarte pronuntata impotriva lui Saddam. Fostul dictator va sta in boxa acuzatilor alaturi de sapte dintre acolitii sai, printre care fostul vicepresedinte, Taha Yassin Ramadan, si unul dintre cei trei frati vitregi ai lui Saddam, Barzan Ibrahim al-Hassan.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.