Un oficial libian, care a achizitionat sange infectat la un pret redus, pastrand diferenta de bani pentru el, se afla in spatele infectarii cu HIV a peste 400 de copii, la Benghazi, potrivit unor noi telegrame diplomatice dezvaluite de WikiLeaks.

"Intreaga poveste este doar un caz de coruptie", se arata intr-o telegrama a Ambasadei SUA la Madrid, trimisa, la inceputul lui 2007, Departamentului de Stat. Aceasta citeaza informatii primite de diplomatul spaniol Carlos Fernandez-Arias, care lucra, la vremea respectiva, ca sef pentru Africa de Nord, in cadrul unei ambasade spaniole, relateaza site-ul Novinite.com.

Aceasta dezvaluire survine la doar cateva zile dupa ce fostul ministru libian al Justitiei, care s-a alaturat insurectiei contra colonelului Muammar Gaddafi, a declarat ca nu infirmierele bulgare sunt de vina pentru infectarea cu HIV a celor peste 400 de copii, ci regimul libian. Mustafa Abudel-Jalil a facut aceasta declaratie miercuri seara, pentru postul de televiziune Al-Jazeera, adaugand ca procesul contra infirmierelor bulgare este doar una dintre "crimele" comise de regimul lui Gaddafi contra poporului sau.

  • Dupa 11 ani de la arestarea lor si dupa ororile cunoscute in inchisorile din Libia, cele cinci infirmiere bulgare si un medic palestinian, care au fost condamnati la moarte, au fost reabilitati moral. Dar ele nu au primit aceasta "victorie morala" ca pe o veste buna, dupa anii petrecuti intr-o inchisoare africana, asteptand sa fie executate. In opinia lor, aceasta a venit putin cam tarziu, transmite MEDIAFAX.

Falsul proces contra infirmierelor bulgare in Libia a fost un act clar de santaj, inca de la bun inceput, comenteaza Novinite.com. In 2007, Bulgaria a sters definitiv datoria Libiei, cu scopul de a facilita negocierile si a obtine eliberarea din inchisoare a celor sase cadre medicale.

Implicarea sotilor Sarkozy in stadiul final al negocierilor si "intelegerea suspecta" dintre presedintele francez si liderul libian, Muammar Gaddafi, le-au permis condamnatilor sa fie transferati la Sofia si, ulterior, gratiati. Tripoli a protestat fata de gratierea lor, subliniind ca aceasta incalca Acordul de transfer al detinutilor, semnat in 1984, in baza caruia au fost repatriate cadrele medicale.

Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Citeste si: WikiLeaks, pe lista candidatilor la Premiul Nobel pentru Pace

Libia, o tara care moare de foame, cu miliarde de dolari in banci


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.