In ciuda faptului ca se confrunta cu presiuni intense din partea comunitatilor internationale de a renunta la putere, liderul libian Muammar Gaddafi se poate sprijini in continuare pe ajutorul permanent al unor lideri mondiali puternici.

In timp ce multe tari l-au acuzat pe Gaddafi pentru protestele din Libia in urma carora 1000 de oameni au murit, mai multi au fost raniti, conform Natiunilor Unite, cativa din aliatii sai, printre care Venezuela si Zimbabwe, refuza sa-l critice pe lider, anunta CNN.

“Exista o aliniere naturala intre regimurile care sunt in perioada de maximizare a puterii, regimurile incercand sa acumuleze foarte multa energie, pentru ele insele”, spune Barak Seener, un cercetator. “Venezuela, de exemplu, are legaturi stranse cu Iranul”.

Hugo Chavez, presedintele venezuelean, a cerut intrunirea unei comisii international pentru a media situatia din Libia. In acelasi timp, Consiliul de Securitate UN a votat pentru luarea unor masuri dure si pentru punerea sub acuzatie a Libiei pentru regimul dur.

Gaddafi a spus despre Chavez ca “este prietenul meu, si al Libiei, de foarte mult timp”.

Chavez a descris actiunile de invadare ale Libiei ca fiind “o nebunie totala, si, infruntea nebuniei este Imperiul Yankeu care incearca sa domine lumea, cu pretul varsarii de sange”.

Fostul presedinte cubanez, Fidel Castro, acuza actiunea Statelor Unite de a invada Libia, si spune ca scopul NATO este doar de a pune mana pe petrol.

Un alt aliat al lui Gaddafi este Robert Mugabe, presedintele Zimbabwean. Libia a pompat milioane de dolari in Zimbabwe.

Jane Kinninmont, cercetator, aminteste ca, desi Sudanul a fost acuzat de comunitatile internationale dupa conflictul din Darfur, nu a ramas fara aliati.

Seener mai atrage atentia asupra unui alt grup format din China, Rusia si Turcia, care nu il vor sprijini pe Gaddafi in mod deschis, insa nici nu vor sprijini vreo interventie in Libia.

Citeste si: Libia va cumpara arme in valoare de 1,3 miliarde de euro de la Rusia

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Aliante suspecte: Iranul ajuta Venezuela sa dezvolte un program nuclear civil

Va ordona Obama o interventie a Statelor Unite in Libia?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.