Refuzul de a pleca si regimul de teroare al lui Gaddafi ar putea determina comunitatea internationala,in frunte cu SUA, sa ia intervina in Libia.

Pericolul tot mai mare de un genocid creat de Muammar Gaddafi, in Libia, combinat cu o paleta larga de conflicte de interese, a facut orbservatorii de criza din interiorul si din afara Administratiei americane sa vada semnele unui conflict care l-ar putea face pe Obama sa intervina, anunta TIME.

“Ideea unei interventii internationale in Libia este din ce in ce mai usor de conturat, si sunt sigur ca USA va ajuta in acest sens”
, spune James Dobbins, un veteran al tuturor interventiilor umanitare ale Statelor Unite din ultimii 20 de ani.

Daca va fi sa se intervina in Libia, cu siguranta SUA nu va actiona singura. Insa deocamdata "Pentagonul nu a dat curs niciunei mobilizari a armatei in Libia. Prioritatea numarul unu este sa se ofere ajutor umanitar celor ce au nevoie", sustine un reprezentat al Administratiei.

Principalul motiv pentru care SUA si aliatii sai ar putea intervine in Libia este Gaddafi: “Pornesti de la premisa ca omul este nebun. Apoi mai este si refuzul lui de a pleca, arsenalul din mainile mercenarilor lui, averea lui incredibila din urma comertului cu petrol, si iata cum a rezultat un paria international capabil de comiterea unor atrocitati care au necesitat interventie in locuri precum Somalia sau Bosnia. Solutia este sa fie inlaturat.", declara un oficial al Administratiei Obama.

Insa daca dictatorul nu poate fi eliminate de la conducerea Libiei, si continua sa omoare civili si sa isi faca oamenii sa plece in masa din tara, comunitatea internationala se va vedea obligate sa actioneze. Pana atunci, SUA se indreapta catre granitele Libiei si trimite ajutoare. Hillary Clinton a anuntat ca SUA “ofera orice fel de ajutor pe care oricine il cere” pentru a-l rasturna pe Gaddafi. “Nimic nu este exclus atata timp cat Guvernul din Libia continua sa ameninte sis a omoare libienii.”, declara aceasta luni.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Situatia din Libia afecteaza si Europa. Mai multe companii au investit masiv in petrol si gaze in Libia, ceea ce inseamna un procent considerabil din productia lor. Oficialii de la combaterea terorosmului din USA avertizeaza asupra numarului mare de libieni care intra in randurile gruparii Al Qaida. Exista voci care il acuza pe Obama pentru ca nu face mai multe pentru Libia.

Citeste si: Tony Blair negociaza direct cu Kadhafi

Sarkozy cere rezolvarea situatiei din Libia

Obama si UE: Masuri impotriva lui Gaddafi


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.