In aprilie 2001, la numai cateva luni dupa ce fusese numit secretar al apararii, Donald Rumsfeld s-a infuriat pe China si a intrerupt orice relatii militare cu autoritatile de la Beijing. Motivul? Un avion de lupta chinez s-a ciocnit cu un avion-spion al armatei americane.

De atunci, declaratiile sefului Pentagonului au fost mai mult decat reci. Intr-una dintre ultimele luari de pozitie, atunci cand a participat la summitul asiatic din iunie, Rumsfeld a spus: "Daca Beijingul nu se simte amenintat si nici nu vrea sa atace pe nimeni, de ce atatea cheltuieli pentru aparare?". Potrivit estimarilor Pentagonului, bugetul apararii aprobat de China este pe locul trei in lume, dupa SUA si Rusia. Insa tonul Americii fata de cel mai mare stat asiatic s-a mai "inmuiat", mai ales dupa recenta vizita in regiune a secretarului de stat Condoleezza Rice. In plus, Rumsfeld a plecat ieri intr-un turneu asiatic, ce va cuprinde, pentru prima data, China. El se va intalni cu presedintele Hu Jintao si cu omologul sau, comandantul celei mai numeroase armate din lume, generalul Cao Gangchuan. Seful Pentagonului va fi primul oficial american care va vizita comandamentul trupelor de artilerie din Qinghe, locul unde se afla rachetele strategice ale Chinei.

In spatele usilor inchise

Cu toate acestea, desi pe canale diplomatice, oficialii de la Beijing i-au cerut lui Rumsfeld ca turneul asiatic sa cuprinda numai China, Pentagonul a anuntat ca seful apararii va merge si in Coreea de Sud, Mongolia, nou aliat al lui Bush in lupta impotriva terorismului, Kazahstan si Lituania. In schimb, conform unor alte surse diplomatice, chinezii au refuzat sa-i permita vizitarea centrului de comanda Western Hills, un bunker secret de unde primesc ordine cei 2,5 milioane de soldati chinezi.

Unii analisti cred ca vizita lui Rumsfeld in China este un semn prin care vrea sa arate ca preocuparea Washingtonului pentru razboaiele din Irak si Afganistan nu a dat la o parte cea pentru Asia. Altii cred ca seful Pentagonului a ramas fara scuze atunci cand este intrebat pentru ce nu a facut nici o vizita oficiala la Beijing. Mai mult insa, contextul geopolitic al zonei asiatice poate fi un alt subiect de discutie, chiar daca nu se afla pe agenda transmisa de oficiali. Este vorba despre noul bloc militar format chiar saptamana trecuta din Rusia si statele central-asiatice, dar si despre recentele manevre militare Indra 2005, intre Rusia si India, care urmau sa se incheie astazi.

Pregatire

Desi nimeni nu se asteapta ca vizita in China sa provoace evolutii spectaculoase in relatiile chinezo-americane, Donald Rumsfeld mai are o misiune strategica. Presedintele George W. Bush va vizita China in a treia saptamana din noiembrie. Ultima vizita a sefului Casei Albe la Beijing a fost in februarie 2002, la numai cateva luni dupa ce a participat, tot in China, la summitul cooperarii Asia-Pacific.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.