Doua cutremure in decurs de patru ore provoaca panica in Turcia

Doua seisme cu magnitudinea de 5,7 si 5,9 grade pe scara Richter au provocat, ieri, ranirea a sase persoane si panica la Izmir, al treilea oras ca marime din Turcia. Primul cutremur a fost inregistrat dimineata, la ora 8,45, si nu s-a soldat cu victime. Au fost produse doar pagube materiale minore la Urla, o statiune balneara situata la 50 kilometri de Izmir. A doua miscare telurica, mai puternica, a avut loc in jurul pranzului, la 12,47 ora locala.

Potrivit Centrului de seismologie din Istanbul, cutremurele au avut epicentrul in Marea Egee, in largul coastei de vest a Turciei. Dupa cel de-al doilea seism, Izmirul a fost cuprins de panica, sase persoane aruncandu-se pe fereastra si ranindu-se grav. Au fost inregistrate mai multe replici, iar locuitorii orasului Izmir s-au adunat in parcuri, evitand sa se intoarca in casele lor. Cutremurele sunt frecvente in Turcia, care este traversata de mai multe falii seismice. In devastatorul cutremur care a lovit in 1999, nord-vestul acestei tari, au pierit 20.000 de persoane.

Seism de 4,5 grade pe scara Richter in Bulgaria

Un seism cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter s-a produs ieri si la Kurdjali, in sud-estul Bulgariei, a informat Centrul bulgar de seismologie, relateaza BTA. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 550 de km sud-est de Sofia. Nu exista informatii in legatura cu eventuale victime sau pagube materiale.

California s-a zguduit

Un "usor" cutremur de pamani a avut loc, duminica noaptea, si in largul coastelor Californiei. Potrivit AFP, miscarea seismica, cu magnitudinea de 4,6 grade pe scara Richter, s-a produs la ora 21 si 11 minute GMT, langa insula San Clemente, fara a provoca victime sau pagube materiale.

Seism puternic in Noua Zeelanda

Un puternic cutremur de 6 gra-de pe scara Richter s-a produs tot ieri langa insulele Auckland, in sudul Noii Zeelande. Institutul national de geologie si stiinte nucleare a anuntat ca epicentrul s-a situat la 350 km sud, in largul Noii Zeelande, la o adancime de 33 km sub nivelul marii. Nu au fost inregistrate victime sau pagube materiale. Noua Zeelanda se afla pe zona de intalnire a placilor tectonice pacifica si australiana.

Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului de Fizica a Pamantului:
"Este o situatie optimista pentru noi"

"E o situatie optimista pentru noi. Nu ma intelegeti gresit, nu-mi pare bine ca au loc atatea cutremure in zona aceea si ca mor oameni, dar daca nu se intampla asa, o incurcam! Uitati-va numai ce s-a intamplat in Asia, la tsunami... Noi n-o sa avem probleme in aceasta perioada, pentru ca aceste ruperi se produc din cauza deplasarilor blocului tectonic indo-australian, care nu ne afecteaza. Acest bloc se intinde din Antarctica si pana in India, pleaca din mijlocul Atlanticului si e caracterizat de o tectonica extraordinara: 220 km de materie solida, sub care sunt 3.000 km de magma, sus mai rece, jos mai calda... In blocul indo-australian, India e un fel de scut: ganditi-va ca, la inceputul mezozoicului, India era in locul Antarcticii si uite unde a ajuns: nici azi nu si-a gasit locul..."


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.