Liderul libian Muammar Gaddafi foloseste mercenari straini care nu vorbesc araba, ca armata privata pentru a-i apara regimul. Acestia nu ezita sa deschida focul asupra manifestantilor civili

Un medic din Benghazi a spus ca mai multi mercenari straini au fost capturati de politia libiana. Ei nu vorbesc nici engleza, nici araba, iar atunci cand sunt interogati de localnici comunica cu dificultate, conform ABC News.

  • "Stiu un singur lucru: sa omoare pe cine se afla in fata lor. Nimic altceva"

Medicul nu stie din ce tara provin mercenarii, dar a spus ca acestia sunt de culoare, vorbesc franceza si pot fi identificati dupa palarii galbene pe care le poarta. "Fortele speciale ii aduc din afara Libiei. Aduc din Africa niste forte militare, nu stiu, un fel de armata speciala, ii desfasoara in Benghazi si acum si la Tripoli", a explicat el.

Hafed al-Ghwell, un activist american de origine libiana a carui sora se afla la Tripoli, povesteste scene similare.

  • "Omoara oameni cu sange rece"

"Gaddafi i-a antrenat in diverse tabere din Libia de-a lungul anilor si cred ca acum, cand armata si serviciile de securitate, precum si diplomati, condamna ceea ce se intampla, stie ca nu poate conta pe niciun libian", a adaugat al-Ghwell. "Asa ca foloseste membri ai tribului sau si, subordonati lor se afla acesti golani, care participa, practic, pentru bani, nimic altceva", a precizat el.

Potrivit unui alt american de origine libiana care se afla la Tripoli, mercenari intra in casele oamenilor si localnicii nu se mai simt in siguranta.


"Sunt adusi cu avionul. Putem vedea avioane cargo decoland si i-am vazut cu ochii mei"
, afirma el.

Desi imaginile din tara sunt putine, unele inregistrari video publicate pe YouTube arata libieni care bat persoane de culoare, despre care spun ca sunt mercenari capturati ce au deschis focul asupra civililor.

Chiar si ambasadorul libian in India a confirmat informatiile, spunand ca mercenari africani sunt folositi pentru a inabusi manifestatiile.


Unii militari libieni s-au alaturat protestatarilor
"pentru ca nu pot vedea straini ucigand libieni", a adaugat el.
Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Unii experti spun ca Gaddafi este atat de paranoic incat si-a tinut deliberat armata slaba, pentru a nu-l trada.

  • "Sunt din Africa si vorbesc franceza si alte limbi"

Nu este pentru prima data cand Gaddafi foloseste mercenari pentru a-si indeplini scopurile. "I-au folosit in razboiul din Ciad ... iar in timpul Razboiului Rece a folosit piloti cubanezi", a amintit John Entelis, directorul Programului de studii privind Orientul Mijlociu la universitatea Fordham. "Luau oameni din Niger si Ciad sa se lupte, pentru ca nu puteau avea intotdeaun incredere in libienii din armata, pentru ca acestia proveneau din triburi diferite si triburile nu erau neaparat loiale lui Gaddafi", a adaugat el.

Citeste si: Victimele regimului in Libia: cel putin 233 de morti

Conflictul din Libia arunca pretul petrolului in aer

Citeste si:
Ponta a comparat Romania cu Libia. Afla reactia PDL
Ponta a comparat Romania cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.