Mai multi diplomati libieni acreditati la ONU au cerut, luni, armatei libiene sa inlature regimul lui Muammar Kadhafi, "un tiran" pe care il acuza de genocid impotriva propriului popor.

Mai multi membri ai echipei diplomatice libiene, condusi de adjunctul ambasadorului libian la ONU, Ibrahim Dabbashi, il acuza pe Kadhafi ca a facut apel la mercenari straini pentru a reprima manifestatiile si cer inchiderea spatiului aerian libian, potrivit MEDIAFAX.

"Tiranul Muammar Kadhafi a demonstrat clar, prin fiii sai, nivelul de ignoranta care ii caracterizeaza pe el si pe copiii lui si dispretul fata de Libia"
, se arata intr-un comunicat in limba araba al diplomatilor libieni.

Ei le cer militarilor libieni "indiferent de grad, sa se organizeze si sa plece catre Tripoli, pentru a taia capul sarpelui", si avertizeaza asupra "masacrului fara precedent" din Libia, unde regimul reprima violent manifestatiile de strada.

Diplomatii libieni au cerut tarilor din intreaga lume sa nu ii acorde azil lui Kadhafi si sa urmareasca toate transferurile de fonduri dinspre Libia. Dabbashi a citit declaratia la intrarea misiunii libiene la ONU, in apropierea unui portret al lui Muammar Kadhafi.

  • Ar trebui judecat de Curtea Penala Internationala

"Anuntam clar ca misiunea libiana (la ONU) este o misiune care apartine poporului libian si nu regimului. Regimul Kadhafi a inceput deja un genocid impotriva poporului libian", a spus el.

In timpul interventiei, Ibrahim Dabbashi era inconjurat de alti sase diplomati libieni, printre care nu se afla insa si ambasadorul Abdurrahman Shalgham.

Dabbashi declarase luni ca inlaturarea regimului de la Tripoli "nu este decat o chestiune de zile".


Diplomatii libieni au decis sa se delimiteze de guvernul de la Tripoli "din cauza agresiunilor detestabile ale regimului impotriva poporului libian", a declarat diplomatul Adam Tarbah, citat de Los Angeles Times. "Stim ca aceasta actiune ne pune in pericol familiile de acasa, dar ele se afla oricum in pericol", a adaugat el.
Citeste si:
50 de ani de la primul pas pe Luna: Romania, printre tarile din...
50 de ani de la primul pas pe...

Seif al-Islam, fiul lui Muammar Kadhafi, a declarat duminica seara ca regimul "va lupta pana la ultimul glont" pentru a pune capat manifestatiilor. "A incitat la razboi civil (...) Este rusinos", a afirmat Tarbah.

Sute de persoane si-au pierdut viata in confruntarile dintre manifestanti si fortele de ordine libiene, conform bilanturilor anuntate de Human Rights Watch si Federatia International a Ligii Drepturilor Omului.

Citeste si: Conflictul din Libia arunca pretul petrolului in aer

Protestele continua in Orientul Mijlociu

Gaddafi: "Islamul ar trebui sa fie religia Europei"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.