Suedia a publicat joi aproape 500 de pagini de documente diplomatice confidentiale din 1989 - 1991, din perioada care a precedat destramarea Uniunii Sovietice, a anuntat Ministerul de Externe de la Stockholm.
Documentele sunt redactate de diplomati suedezi aflati la post la Moscova, Leningrad, Tallinn, Riga si Vilnius, in ultimele luni ale URSS.

"Decizia de a publica practic toata arhiva este legata, pe de o parte, de dorinta noastra de a contribui la scrierea istoriei acestei perioade dramatice si, pe de alta parte, de dorinta de a arata activitatea diplomatica suedeza", a declarat ministrul de Externe suedez, Carl Bildt, conform MEDIAFAX.

Documentele nu par sa contina dezvaluiri spectaculoase, insa ofera o imagine asupra situatiei tensionate din acea perioada.

"Nu vreau sa dramatizez, dar, in acest stadiu, trebuie sa subliniez ca exista un risc clar de razboi civil", scria ambasadorul suedez la Moscova, Orjan Berner, intr-o nota datata 20 august 1991, in perioada puciului impotriva liderului sovietic Mihail Gorbaciov.

"Cei 20 de ani care s-au scurs pot, deseori, sa faca dificila intelegerea dramei cotidiene din acei ani", a afirmat Bildt, care conducea guvernul suedez in perioada destramarii URSS. "Lucrurile ar fi putut merge prost. Au existat mai multe incidente, atat in acea perioada, cat si dupa aceea, care ar fi putut duce la confruntari foarte grave", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.