Guvernul bulgar trebuie sa ofere garantii privind legalitatea interceptarilor, posibilitatea confiscarii bunurilor si proprietatii, prevazuta de un proiect, este alarmanta, iar reforma Agentieo Vamilor este un succes, potrivit raportului CE care va fi publicat vineri.

Aceste informatii au fost publicate miercuri de cotidianul Sega (n.r. Acum), care citeaza surse ce au avut acces la proiectul raportului interimar al Comisiei Europene (CE) asupra Bulgariei, care urmeaza sa fie prezentat public vineri. Nominalizarile-cheie in sistemul judiciar nu au fost facute in mod suficient de transparent, mai afirma site-ul, citand Sega. Raportul are doar cinci pagini si reprezinta o evaluare la nivel de experti, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, creat pentru a ajuta Bulgaria sa faca fata problemelor cu crima organizata, coruptia si reforma justitiei, relateaza site-ul Novinite.com. [UE desecretizeaza rapoartele pe Schengen privind Romania si Bulgaria]

Includerea scandalului interceptarii convorbirilor, dupa ce saptamanalul antiguvernamental Galeria a publicat inregistrari ale unor consersatii jenante ale unor oficiali de rang inalt, intre care si premierul Boiko Borisov, arata existenta unor suspiciuni ale Comisiei cu privire la incalcarea drepturilor omului in Bulgaria, scrie Sega, potrivit MEDIAFAX.

  • Raportul interimar nu prezinta niciun caz particular. Spre exemplu, in acesta se poate citi ca "in sistemul judiciar s-a facut o nominalizare-cheie, fara o informare publica suficienta". O ultima astfel de nominalizare a fost cea a lui Gheorghi Kolev, in functia de presedinte al Curtii Administrative Supreme (VAS). El a fost singurul nominalizat si a primit o larga majoritate de voturi in cadrul Consiliului Judiciar Suprem (VSS).

De asemenea, in calitate de presedinte al Tribunalului orasului Sofia, Kolev este magistratul care a emis mandatele de interceptare a convorbirilor directorului Agentiei Vamilor, Vanio Tanov. Stenogramele interceptarilor aparute in presa au produs, in Bulgaria, de la inceputul anului, un adevarat "scandal de spionaj".

Raportul se refera, de asemenea, la pronuntarea, aproape simultan, a vinovatiei in doua cazuri foarte mediatizate. Potrivit Sega, aceste cazuri sunt, cel mai probabil, cele impotriva fostului director al Agentiei fiscale, Maria Murghina, si, respectiv, impotriva fostului director al combinatului siderurgic Kremikovti, in prezent inchis, si fost presedinte al Clubului de Fotbal CSKA, Aleksandr Tomov. Raportul noteaza, mai departe, ca au existat procese care s-au incheiat cu verdictul nevinovat, fara ca Procuratura sa faca apel.
Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

Citeste si: Bulgaria, piedica Romaniei in aderarea in Schengen?

Aderarea Romaniei la Schengen, "dusa cu zaharelul"?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.