Israelul a intensificat cooperarea militara cu Egiptul, ceea ce permite trimiterea de trupe egiptene in Peninsula Sinai pentru protejarea infrastructurii de transport al gazelor, informeaza ziarul Yediot Aharonot.

Serviciile premierului Benjamin Netanyahu si ale Ministerului Apararii au refuzat orice comentariu, relateaza AFP.

  • Potrivit ziarului citat de MEDIAFAX, trupele egiptene vor primi permisiunea de a stationa in Peninsula Sinai pentru o perioada determinata, pana va fi limitata revolta triburilor beduine locale.

Conform Yediot Aharonot, vicepresedintele Omar Suleiman ar fi cerut Israelului, la inceputul miscarii de contestare din Egipt, sa permita trimiterea a 3.500 de militari egipteni in Peninsula Sinai pentru protejarea resedintei lui Hosni Mubarak din Sharm el-Sheih si institutii din Rafah. [Pe cine ar vrea Israelul in locul lui Mubarak?]

Israelul a raspuns partial acestei solicitari, permitand trimiterea in Sinai a doua batalioane egiptene, adica mai putin de 700 de militari.

La inceputul lunii februarie, persoane ramase neidentificate au atacat un gazoduct din nordul Podisului Sinai care aprovizioneaza Iordania.

Anexele Tratatului de Pace israelo-egiptean din 1979 prevad demilitarizarea Podisului Sinai, unde, din 1981, este stationata o Forta multinationala de Control (MFO - Multilateral Force and Observers).

Citeste si: Benjamin Netanyahu: Armata israeliana, pregatita "pentru orice eventualitate"

Ahmadinejad vesteste debarasarea Orientului de SUA si Israel


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.