Eurocomisarul pentru justitie si afaceri interne Cecilia Malmstrom (foto) a spus, la sediul MAI, ca reprezentantii CE incurajeaza statele membre sa spuna concret ce se asteapta de la Romania si sa stabileasca o serie de criterii in contextul in care acestea conditioneaza aderarea tarii noastre la Schengen.

Cecilia Malmström a declarat, joi, la sediul Ministerului Administratiei si Internelor, ca a avut "o discutie fructuoasa" cu ministrul Traian Igas privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar si privind combaterea crimei organizate in cadrul Strategiei europene de siguranta interna, transmite MEDIAFAX.

Referindu-se la aderarea Romaniei la spatiul Schengen, Malmström a precizat ca evaluarea tehnica demonstreaza faptul ca tara noastra indeplineste toate criteriile tehnice pentru a adera la spatiul de libera circulatie. "Sunt unele state membre care au decis sa nu permita aderarea Romaniei in acest moment. Aici e o problema de incredere legata de securizarea granitei comune, iar aceasta problema trebuie rezolvata", a spus Cecilia Malmström. [Olanda, oficial pe lista celor care nu ne vor in Schengen]

  • Eurocomisarul a amintit ca pentru ca Romania sa intre in spatiul Schengen este necesara o decizie unanima in Consiliul European, iar aceasta unanimitate nu exista in prezent.

"Vom incerca sa lucram impreuna cu statele membre si cu Romania pentru a identifica o solutie. Incurajam statele membre sa zica concret ce se asteapta de la Romania, sa prezinte elemente concrete si masurabile. De asemenea, incurajez Romania sa continue lupta impotriva coruptiei si progresele facute in securizarea frontierelor", a mai spus comisarul european.

Cecilia Malmström a subliniat ca infractiuni precum traficul de droguri, terorismul sau traficul de persoane reprezinta o provocare la nivel european, dar si in Romania si ca a vrut sa vada modul de abordare al autoritatilor romane in legatura cu acest fenomen.

Malmström a adaugat ca in cadrul discutiei cu Traian Igas s-a vorbit si despre problema azilului si a migratiei in contextul in care UE negociaza un acord-cadru pentru implementarea unui sistem european de azil.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...


Comisarul european a apreciat gradul mare de coerenta la nivelul abordarilor Comisiei Europene si Ministerului roman de Interne, aratand ca acest lucru demonstreaza "faptul ca suntem parteneri si aliati in majoritatea acestor probleme". Cecilia Malmström a tinut sa-l felicite pe ministrul Igas, dar si pe autoritatile romane, in general, pentru progresele importante pe care le-au facut, dar a precizat ca "mai trebuie facute multe" subliniind ca va acorda toata asistenta Romaniei. [Mita de la Vama, luata in numele unui partid politic]

  • In ceea ce priveste actiunea DNA la vamile din tara, Malmström a spus ca aceasta operatiune arata angajamentul autoritatilor romane de a trata problema coruptiei, de a-i aduce pe functionarii corupti in fata justitiei si de-ai inlocui cu oameni onesti. [97 de persoane retinute in Dosarul Vamesilor]

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström, se afla in Romania, joi, pentru o vizita oficiala, agenda incluzand intrevederi cu premierul Emil Boc si cu ministrii Administratiei si Internelor, Traian Igas, al Justitiei, Catalin Predoiu si al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Comisarul Malmström se va intalni si cu presedintele Senatului, Mircea Geoana, cu presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, precum si cu reprezentanti ai comisiilor parlamentare de resort, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Citeste si:
Ce decizie a luat Cristina Șișcanu, după ce Austria s-a opus...
Ce decizie a luat Cristina...

Agenda include o vizita la Biroul SIRENE, precum si o reuniune informala cu reprezentanti ai societatii civile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.