Romania a devenit un punct major de tranzit pentru traficul de persoane in Uniunea Europeana, victimele fiind aduse din destinatii indepartate cum ar fi Honduras, Afganistan, Congo si China si trimise mai departe in Europa Occidentala, sustine David Batstone, activist pentru drepturile omului.

Potrivit MEDIAFAX, David Batstone este profesor in domeniul afacerilor la Universitatea din San Francisco si cofondator si presedinte al organizatiei "Not For Sale", care lupta impotriva traficului de persoane si sclaviei.

Desi orice forma de trafic de persoane este interzisa oficial de legile din Romania, asezarea geografica strategica a tarii - intre Europa de Est si cea Occidentala - o transforma intr-o sursa pentru traficul de persoane si intr-o tara de tranzit, dar si de destinatie, afirma Batstone, citat de CNN.

De asemenea, aderarea la Uniunea Europeana in 2007 a transformat Romania, prin relaxarea reglementarilor la granita, intr-o tara mai atractiva pentru traficantii de persoane, potrivit activistului.

Potrivit raportului pe 2010 privind traficul de persoane al Departamentului de Stat american, retelele de crima organizata vizeaza si cetatenii romani pentru traficul de persoane in alte tari europene. Traficantii folosesc de obicei acte de identitate false si mituiesc personalul de frontiera. Apoi ei forteaza victimele sa lucreze in domeniul agricol, in diverse fabrici, sa se prostitueze sau sa cerseasca.

  • Batstone sustine ca agentia pe care o conduce a identificat Romania drept un centru international pentru sclavia moderna si ca a intervenit in aproape 140 de cazuri de trafic de persoane doar in 2010.

El mai afirma ca politia locala ignora aceste infractiuni, iar serviciile sociale pentru victime sunt practic inexistente.

El citeaza o alta organizatie non-profit, Scarlet Cord, care dezvaluie, intr-o analiza pe teren, ca 75 la suta din persoanele care se prostitueaza in prezent in Olanda provin din Romania, Ungaria si Bulgaria. Potrivit lui Batstone, numarul mare de fete din Europa de Est poate fi atribuit direct lipsei de locuri de munca din tarile lor si accesului usor pe piete europene mai bogate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.