Dupa gestul fara precedent al guvernului de la Cairo, datorita caruia Egiptul a devenit prima tara fara acces la internet, organizatia "Reporteri fara frontiera" a realizat o harta a tarilor care utilizeaza cenzura pe internet. Romania face si ea parte dintre statele care cenzureaza moderat informatia pe internet.

Potrivit "Reporteri fara frontiera", marea majoritatea a lumii industrializate este cenzurata putin, asa cum dovedesc datele institutiei. Dintre tarile care si-au deschis total internetul gasim Venezuela, Bolivia, Ecuador, Mexic sau majoritatea statelor africane non-arabe si Mongolia.

Mai multe tari la care nu te-ai astepta isi supravegheaza internetul, precum Australia sau Rusia. In schimb, exista foarte multe state unde cenzura este atotpatrunzatoare precum China, unde disidentii sunt persecutati, iar blogurile inchise sub pretextul inchiderii site-urilor porno, pana la Myanmar, Iran, Arabia Saudita, unde bloggerii trebuie sa aiba autorizatie pentru a scrie, Siria, Vietman, Uzbekistan, Turkmenistan si altele, scrie Fastco Design.

Ce este cenzurat? Potrivit unui grafic al Open Net Initiative 20% sunt bloguri, 19% partide politice, cate 9% la organizatii non-guvernamentale si indivizi iar cu cate 5% avem sindicate si forumuri. Potrivit Renne, motivatiile sunt de regula mentinerea valorilor sociale traditionale, mentinerea stabilitatii politice si a securitatii nationale. Toate cele trei motive se intalnesc in cazul Etiopiei, Chinei, Iranului, Pakistanului sau Emiratelor Arabe Unite.


Potrivit Pc Magazine, Google a lansat o unealta (Transparency Report) unde oricine poate vedea ce i se cere de catre Guverne pentru a cenzura. Google s-a confruntat la inceputul anului trecut cu China si si-a retras motorul de cautare in Hong Kong dupa ce a decis ca nu va mai cenzura informatiile de pe internet.

De asemenea, RIM, producatorul BlackBerry s-a confruntat cu o serie de state din Orientul Mijlociu care doresc acces la informatiile criptate transmise prin serviciile companiei canadiene. Printre acestea se afla Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita, India sau Indonezia.

Asta in cazul in care ati ramas socati cand ati aflat vestea ca Egiptul a fost prima tara care a taiat accesul la internet. Ei bine, manevre de cenzura se fac de cand...Internetul!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.