Cel putin 1.000 de detinuti au evadat dintr-o inchisoare situata la sud-vest de Cairo, in urma unui incident soldat cu moartea mai multor gardieni, a anuntat, duminica, televiziunea egipteana Nile TV, citata de CNN.

Cel putin unul dintre paznici a fost impuscat de detinuti in cursul evadarii, a precizat Nile TV, fara a oferi alte detalii legate de incident.

Atmosfera a ramas relativ calma la Cairo in cursul noptii, dupa ce zeci de mii de demonstranti au ignorat sambata restrictiile de circulatie impuse de autoritati, iesind in strada si cerand, pentru a cincea zi la rand, plecarea presedintelui Hosni Mubarak, transmite MEDIAFAX.

In centrul capitalei egiptene, armata a inlocuit politia, dupa patru zile de confruntari violente intre demonstranti si fortele de ordine, care au parasit strazile, inclusiv cele din cartierele de locuinte din Cairo. Numeroase magazine au fost jefuite, iar sectiile de politie au fost vandalizate.

In mai multe cartiere, locuitorii au ridicat baricade si au format grupuri de aparare, inarmate cu bate si cutite.

Protestele de strada din Egipt au inceput marti, la cateva saptamani dupa ce demonstratii similare au dus la inlaturarea regimului condus de presedintele Zine Al Abidine Ben Ali din Tunisia. Atat in Egipt, cat si in Tunisia, preturile au crescut semnificativ in ultimii ani, iar elitele politice sunt acuzate de coruptie. Demonstratii de strada similare au avut loc si in Algeria, Yemen si Iordania.


Criza declansata in Egipt a determinat reactii in intreaga lume, mai multe burse inregistrand scaderi in urma informatiilor privind revoltele de la Cairo si numeroase linii aeriene fiind nevoite sa anuleze cursele catre Cairo. Cetateni egipteni si activisti din intreaga lume au organizat sambata mitinguri de sustinere a manifestatiilor din Egipt, cerand demisia lui Mubarak.

Citeste si: UE: Cerem incetarea violentelor si a varsarii de sange in Egipt

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Revolutia din Tunisia, "bulgarele de zapada scapat pe dealul" popoarelor arabe


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.