The New York Times a anuntat miercuri ca va publica lunea viitoare o carte in format electronic despre WikiLeaks, cu 27 de noi documente confidentiale, dar si o selectie dintre cele deja publicate, un portret al fondatorului acestui site, Julian Assange, si cateva eseuri, relateaza AFP.

Cartea, intitulata "Open Secrets: WikiLeaks, War and American Diplomacy" (Secrete dezvaluite: WikiLeaks, razboiul si diplomatia americana) povesteste despre relatiile tumultoase ale cotidianului cu Assange.

Aceasta va contine si un portret al tanarului soldat Bradley Manning, suspectat ca a fost sursa lui Assange. Arestat in mai 2010, el este suspectat de "transfer de documente clasificate" "unei surse neautorizate".

De asemenea, cartea va contine un eseu al directorului publicatiei, Bill Keller. Un fragment din acest eseu a fost postat online inca de joi, dupa publicarea sa in suplimentul duminical The New York Times Magazine, scrie MEDIAFAX.

In el se relateaza "cum The Times a ajuns sa publice aceste documente (si) de ce a ales sa o faca, povestind rolul esential jucat de cotidian pentru publicarea povestii WikiLeaks".

Intr-un mesaj postat pe Twitter, WikiLeaks a reprosat cotidianului american ca a comis "o calomnie, arogandu-si rolul principal. Faptele sunt false de la inceput si pana la sfarsit. O zi sumbra pentru jurnalismul american".

Keller povesteste cum a fost contactat de redactorul-sef al cotidianului britanic The Guardian, Alan Rusbridger care, in iunie, l-a convins pe Assange sa asocieze cotidianul newyorkez la publicarea documentelor militare asupra Irakului si Afganistanului, obtinute de WikiLeaks.

Evocand dificultatile practice in tratarea, trierea si analizarea unui vast lot de documente secrete, Keller precizeaza ca "desi acest lucru era si asa destul de complicat, proiectul implica, in plus, o sursa care se ascundea, manipulatoare si volatila", dar si "oficiali guvernamentali care, uneori, pareau ca nu pot sa se hotarasca intre a discuta cu noi sau a ne aresta".

Citeste si:
Directorul New York Times: Discursul lui Trump impotriva presei e...
Directorul New York Times:...

Keller a precizat ca Assange nu a dezvaluit niciodata cine era sursa documentelor si ca nu a cerut niciodata ca publicatia "sa semneze ceva sau sa plateasca vreo suma".

"Tot timpul l-am considerat pe Assange drept sursa, si nu un partener sau un colaborator, dar in mod evident este o persoana care isi urmareste propriile obiective".
Potrivit lui Keller, Assange "dispretuieste in mod deschis administratia americana si este convins ca este urmarit".

In timp, relatiile cotidianului cu acesta au devenit "ostile", mai ales dupa publicarea unui portret prea putin flatant, in octombrie.

Totodata, Keller povesteste in detaliu toate eforturile depuse de cotidian pentru a scoate din documentele publicate orice referire care ar fi putut pune in pericol persoane citate, uneori cu ajutorul oficialilor americani.

Citeste si:
Donald Trump Jr. a publicat conversatia cu Wikileaks
Donald Trump Jr. a publicat...

El da asigurari ca este pregatit sa se opuna oricarei incercari de judecare a lui Assange, pentru publicarea acestor documente, in numele libertatii de exprimare.

"Eu nu il consider pe Assange partener si as ezita sa calific drept jurnalism ceea ce face WikiLeaks, dar te ia cu frig cand te gandesti ca administratia ar putea sa urmareasca in justitie WikiLeaks pentru publicarea de secrete"
, scrie el.

Cartea in format electronic (e-book) urmeaza sa fie disponibila "in principalele librarii electronice" la pretul de 5,99 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.