Romania ar putea fi pregatita pentru aderarea la Schengen, insa Bulgaria nu a indeplinit inca cerintele tehnice in acest sens, a declarat marti, in cadrul Parlamentului European, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, citat de site-ul Novinite.com.
"Opinia expertilor este ca pentru moment Bulgaria nu indeplineste cerintele la granita cu Turcia din zona Kapitan Andreevo. Autoritatile de la Sofia recunosc acest lucru si au promis sa depaseasca aceste probleme pana la mijlocul lui martie", a declarat Pinter in cadrul Parlamentului European, scrie MEDIAFAX.

El a adaugat ca desi vecina Bulgariei, Romania, ar putea fi pregatita din punct de vedere tehnic, nu este posibil ca cele doua tari sa adere separat la Schengen, devreme ce au o importanta granita comuna. [Va mai intra Romania in Spatiul Schengen?]

Pinter nu a evocat insa nicio data specifica pentru aderarea celor doua tari, dupa opozitia Frantei si Germaniei, carora li s-a alaturat Finlanda.


Intervievat de postul national de radio din Bulgaria, ministrul ungar de Interne a declarat ca daca Bulgaria si Romania indeplinesc criteriile tehnice pana la jumatatea lui martie, atunci se va putea negocia cu Franta si Germania pe alte teme.

Pinter a fost moderat de optimist, afirmand ca aderarea celor doua tari la Schengen ar putea fi finalizata inainte de incheierea presedintiei ungare a UE, la 1 iulie.

Amanarea intrarii in spatiul Schengen a constituit o lovitura in mandria nationala pentru Romania si Bulgaria, iritate, inca de la aderarea la UE in 2007, de faptul ca sunt tratate ca membri de rangul doi, comenteaza cotidianul britanic Financial Times.

Chiar dupa ce Uniunea Europeana si-a deschis portile pentru Bulgaria si Romania in 2007, cele doua tari s-au aratat iritate pentru ca sunt tratate ca membri de rang secund, afirma cotidianul britanic. Prin urmare, decizia unui grup de state membre UE condus de Franta si Germania de a amana aderarea lor la spatiul Schengen "le-a lovit in mandria nationala pe cele doua state cele mai sarace ale blocului" comunitar, comenteaza Financial Times, amintind ca presedintele roman Traian Basescu a calificat aceasta decizie drept un "act de discriminare".

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Aderarea la Schengen era o prioritate pentru cele doua tari vecine din sud-estul Europei si ambele au cheltuit sume importante de bani pentru a spori securitatea granitelor, pentru a moderniza sistemele informatice si infrastructura aeroporturilor in scopul de a adera in martie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.