Germania se opune in continuare, pentru moment, aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, a declarat joi ministrul german de Interne.

"Cele doua guverne au depus eforturi pentru a indeplini conditiile tehnice (de aderare) la Schengen. Acest lucru merita elogii", a declarat Thomas de Maiziere in fata presei, cu ocazia unei reuniuni informale a ministrilor de Interne si Justitie din cadrul UE, citat de AFP.

"In paralel, exista carente si critici fata de sistemul judiciar si coruptia" din aceste tari, a adaugat el.

Pentru el, este "important sa se lege" aspectele tehnice de problemele politice ridicate de starea sistemului judiciar si de coruptie. "Dupa aceea, vom lua o decizie comuna", a adaugat el, in cadrul acestei intalniri cu presa la Gödöllö, in apropiere de Budapesta.

El a reiterat pozitia comuna franco-germana, care califica drept "prematura" aderarea Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen, format din 25 de tari, informeaza MEDIAFAX. ["Ne-a sabotat" Franta aderarea la Schengen?]

Sansele Bucurestiului si Sofiei de a adera in martie 2011 s-au topit ca zapada la soare dupa reticentele exprimate de Franta si Germania.

Intrarea unei tari in spatiul Schengen trebuie sa beneficieze de acordul tuturor celorlalti membri, iar reticentele Germaniei si Frantei au practic valoarea unui veto.

Ungaria, care detine presedintia semestriala a UE, este favorabola aderarii celor doua tari, in cazul in care acestea indeplinesc conditiile tehnice. Miercuri, ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter, a anuntat ca Romania este mai pregatita decat vecinul sau din sud. [Experti: Romania nu este pregatita sa adere la Schengen]

In interiorul zonei Schengen, peste 400 de milioane de persoane pot calatori fara a tine cont de frontiere din Grecia in Finlanda sau din Portugalia in Polonia.

Romania si Bulgaria au aderat la UE in 2007, la trei ani dupa majoritatea celorlalte tari foste comuniste.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.