Agentia Centrala de Informatii a SUA (CIA) a creat un noua structura de spionaj, numita Serviciul Clandestin National (NCS), pe care a considerat-o "necesara" in conditiile expansiunii dramatice a eforturilor informative americane in strainatate, dupa evenimentele din 11 septembrie 2001. Subordonat CIA, NCS preia atributiile asa-numitului Directorat de Operatiuni, respectiv coordonarea (nu si orchestrarea) activitatilor de spionaj si operatiuni sub acoperire desfasurate la nivel mondial de catre Pentagon si FBI.

Odata cu infiintarea NCS, directorul CIA, Porter J. Goss, a capatat o noua titulatura, cea de manager al operatiunilor de spionaj "uman" nationale. Mai precis, el va superviza informatiile culese de agenti, mai degraba decat pe cele furnizate de surse tehnice, cum ar fi interceptarile electronice.

Directorul NCS ii este subordonat lui Goss, insa activitatea NCS va fi girata de directorul serviciului national de informatii (DNI), John Negroponte, care coordoneaza toate serviciile de informatii ale SUA. La carma NCS a fost numit un inalt oficial CIA a carui identitate este tinuta secreta. Potrivit AP, care citeaza surse bine informate, directorului i se spune doar "Jose". Numirea lui Jose in fruntea NCS pune capat saptamanilor de dezbateri pe marginea viitorului CIA in rolul de principala responsabila cu traditionalele retele de spioni, in conditiile in care si alte agentii de securitate nationala desfasoara acest tip de activitate.

Un oficial al serviciilor secrete americane a declarat ca plasarea NCS in subordinea CIA, si nu a DNI, arata faptul ca agentia a beneficiat de sprijinul presedintelui Bush. Jose va avea doi adjuncti, unul responsabil cu operatiunile clandestine ale CIA, iar celalalt cu activitatile similare ale altor agentii care opereaza in strainatate. Cel de-al doilea adjunct va mai avea ca sarcina elaborarea de standarde de antrenament pentru toate agentiile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.