Democratie, dialog si dezbatere sunt cuvintele-cheie ale programului lansat recent de Comisia Europeana, ce isi propune sa initieze in lunile urmatoare o serie de discutii cat se poate de serioase despre viitorul Uniunii. Planul D este menit astfel sa raspunda impasului in care a ajuns UE, dupa rezultatele consultarilor populare din Franta si Olanda, cu atat mai mult cu cat multe voci au spus ca Uniunea are nevoie de o "perioada de reflectie".

In conditiile in care s-a subliniat de numeroase ori ca CE nu a pregatit nici un plan B pentru varianta in care legea fundamentala a UE va fi respinsa, planul D isi propune sa recastige increderea cetatenilor in proiectul european. Mai exact: statele membre vor fi ajutate sa organizeze dezbateri nationale, in care sa fie implicate parlamentele nationale, societatea civila si mass media. De asemenea, comisarii europeni isi vor intensifica vizitele in statele membre, iar cetatenii vor fi implicati mai mult in procesul de luare a deciziilor. La mijlocul anului viitor, la sfarsitul presedintiei austriace, va fi gata si o prima evaluare privind eficienta acestor dezbateri.

Comisarul European pentru Relatii Institutionale si Comunicare, Margot Wallstrom, cunoscuta pentru sinceritatea cu care isi exprima opiniile - uneori destul de controversate - a fost cea care a lansat programul, explicand totodata ratiunile acestuia. Ea a declarat ca UE este rezultatul unui proiect realizat de elitele politice si ca pentru a deveni cu adevarat democratica aceasta organizatie are nevoie de schimbari radicale, de reforme profunde ale institutiilor. Opiniile sale au sustinere si in rezultatele sondajelor recente. Potrivit acestora, increderea populatiei in UE a scazut la 44%, dupa ce in toamna anului trecut oscila in jurul valorii de 50%. Wallstrom a mai spus ca in urma referendumurilor din Franta si Olanda, guvernele europene par sa fie usor inspaimantate de opinia publica. Potrivit publicatei "The Guardian", ea a atras atentia si asupra situatiei economice din Uniune, apreciind ca un somaj de 20 de milioane de persoane este "absolut inacceptabil".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.