Seful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, a declarat ca tara sa "se intreaba daca este util sa ramana" in Afganistan, la cateva ore dupa anuntul decesului unui soldat, intr-un atac care a vizat un avanpost italian, in nord-vestul Afganistanului.

Berlusconi a mai afirmat ca Guvernul examineaza "o strategie pentru retragerea tinerilor" soldati italieni din Afganistan, relateaza AFP.

Partidul Democrat, principala formatiune de opozitie, a criticat aceste declaratii, facute dupa o reuniune la Roma intre parlamentari si avocati ai lui Berlusconi, vizat de un scandal sexual denumit Rubygate. [Berlusconi nu vrea sa demisioneze]

"Trebuie sa ne intrebam cu privire la sensul, durata si natura prezentei noastre in Afganistan, in instantele adecvate, respectiv in Parlament", a subliniat Emanuele Fiano, responsabil cu securitatea si apararea in PD.

El a cerut Guvernului, "daca si-a schimbat opinia privind misiunea, sa vina sa o spuna in sedinta plenara", apreciind ca formularea unor "indoieli, in timp ce camarazii lui Luca Sanna raman pe frontul afgan sa-si riste viata in fiecare zi, nu este serios".

Soldatul Luca Sanna a murit din cauza ranilor suferite, marti, dupa ce a fost ranit la cap, iar un coleg al sau a fost ranit la umar, in timpul unui atac impotriva avanpostului lor, in zona Bala Murghab. Conform ministrului Apararii, Ignazio La Russa, acesta a fost "ucis de un terorist care purta uniforma unui soldat afgan". Atacatorul "s-a apropiat de cei doi soldati italieni folosind un pretext, apoi a deschis focul asupra celor doi si a fugit", a explicat ministrul.

Prezentand aceste explicatii, La Russa a afirmat ca "validitatea motivelor care determina continuarea misiunii nu este pusa in discutie", dar a adaugat ca examineaza "de la caz la caz conditiile in care pot opera militarii" italieni, relateaza MEDIAFAX.

Acest deces ridica la 36 numarul italienilor morti in Afganistan incepand din 2004. Italia a mobilizat aproape 4.000 de militari in aceasta tara, in cadrul fortei internationale ISAF.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Citeste si: SUA ar putea ramane in Afganistan dupa 2014

Securitatea din Afganistan, la rascruce: "Bodyguarzi" sau politie?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.