SUA au fost sfatuite de un institut german sa adopte o politica de "sabotare sub acoperire" a instalatiilor nucleare ilegale ale Iranului, inclusiv prin atacuri informatice si "explozii inexplicabile", potrivit unei telegrame a Ambasadei americane la Berlin.

Volker Perthes, directorul Institutului pentru Securitate si Afaceri Internationale, fondat de Guvernul german, le-a spus oficialilor americani, la Berlin, ca organizarea de operatiuni sub acoperire ar fi "mai eficienta decat o lovitura militara", pentru stoparea ambitiilor nucleare ale Iranului, informeaza MEDIAFAX.

Virusul informatic Stuxnet ataca, anul trecut, instalatia nucleara de la Natanz, intarziind programul iranian cu cateva luni. New York Times a scris, saptamana aceasta, ca Stuxnet a fost o operatie comuna a Statelor Unite si Israelului. Negociatorul-sef al Iranului, Saeed Jalili, a acuzat luni Statele Unite, de acest atac, transmite The Guardian in editia online.

O telegrama trimisa de ambasadorul american in Germania, Philip Murphy, in ianuarie 2010, dezvaluita de WikiLeaks, arata ca Perthes a spus ca o politica de "sabotaj sub acoperire (explozii inexplicabile, accidente, atacarea computerelor etc.) ar fi mult mai eficienta decat o lovitura militara, ale carei efecte in regiune pot fi devastatoare". Perthes este un expert pe tema Iranului. O telegrama anterioara, trimisa de Murphy la 14 decembrie 2009, arata ca sfatul lui Perthes fusese luat in seama de politicieni si oficiali, inclusiv de fostul secretar de Stat, Condoleezza Rice.

"Majoritatea invitatilor de la masa i s-au adresat lui Perthes pentru sfaturi privind locul de unde ar putea fi sau ar trebui abordata problema Iranului", a scris Murphy. "Acest lucru a fost izbitor in randul unui asemenea grup de oficiali de rang inalt, implicati operational in problema Iranului", continua ambasadorul. Dar Perthes a declarat, pentru The Guardian, ca Murphy reflecta cu exactitate punctul sau de vedere.

"In comparatie cu actiunea militara, asemenea acte prezinta avantajul ca liderii unei tari afectate nu vor avea nevoie sa raspunda - (pentru ca) oricine poate fi de acord ca a fost o eroare tehnica, nimeni nu are nevoie sa traga un foc de arma sau sa bombardeze. Iar, in acelasi timp, toata lumea a inteles mesajul - care evolutii sunt inacceptabile pentru cealalta parte", a declarat Perthes
. "Simteam, la inceputul lui 2010, fara sa stiu ceva, ca unele tari pregateau, intr-adevar, incetinirea programului nuclear iranian prin acte de sabotaj sau atacarea computerelor", a adaugat el.

Citeste si:
Zelenski acuză Iranul că minte în privinţa dronelor trimise Rusiei
Zelenski acuză Iranul că...

Citeste si:Occidentalii exagereaza amenintarea nucleara iraniana?

SUA, "nemultumite de invitatia" de vizitare a instalatiilor nucleare iraniene


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.