Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, luni, dupa inaugurarea Centrului de studii bizantine al Congregatiei Asumptionistilor, ca diplomatia romana lucreaza pentru o vizita a Papei in Romania, reamintind ca pentru aceasta este in primul rand nevoie de o invitatie din partea Patriarhului.

"Lucram cu instrumentele diplomatiei. Invitatia trebuie sa vina in primul rand din partea Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane care, de indata ce va primi acordul Sfantului Sinod in acest sens, va face demersurile. Dar sunt bune perspective sa avem un astfel de oaspete in Romania poate chiar…anul acesta", a spus Baconschi, citat de MEDIAFAX.

Ulterior, insa, intrebat din nou despre lansarea unei invitatii catre Papa in 2011, el a spus: "Invitatiile sunt deschise , nu sunt niciodata datate". Ministrul a atras insa atentia ca agenda de calatorii a Suveranului Pontif este destul de plina, iar acest element va conta in fixarea unei date. "Trebuie sa vedem cand si in ce conditii il vom putea invita la noi".

Ideea unei vizite a Papei Benedict in Romania eventual chiar in anul 2011 nu este una noua. Ea a mai fost evocata de ministrul Teodor Baconschi atat in primavara lui 2010, cu ocazia unei vizite facute in Italia cat si in decembrie, la o ceremonie de marcare a relatiilor bilaterale dintre Romania si Vatican.

Ministrul a facut aceste declaratii luni, la finalul participarii la inaugurarea Centrului de Studii bizantine "Sfintii Petru si Andrei" al Congregatiei asumptionistilor din Bucuresti.

Ministrul a amintit in discursul rostit la eveniment ca, In urma cu 60 de ani, comunistii au expulzat membrii Institutului francez de studii bizantine, un loc care, potrivit lui Baconschi, "a fost in perioada dintre cele doua razboaie mondiale un loc privilegiat al vietii academice si culturale din Bucuresti".

Ministrul a propus o reflectie comuna asupra rolului crestinismului in societatea europeana, subiect asupra caruia s-a si axat in discursul sau. "Crestinul este martorul si promotorul demnitatii si libertatii de creatie a individului. Dezbatem atat de mult astazi pe teme ca drepturile si libertatile omului, uitand ca aceste valori vin din traditia crestina, care la randul sau a interpretat si si-a insusit traditiile iudaice si greco-latine", a spus Baconschi.

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

El a adaugat ca, prin natura destinului sau, "crestinul este imaginea solidaritatii , manifestarea explicita a prezentei sale fiind dragostea fata de aproape". Ministrul a mentionat in acest context statistici potrivit carora ca organizatia Caritas, a Bisericii Catolice, este prima intre institutiile filantropice din Romania.

Citeste si: Ioan Paul al II-lea va fi beatificat

Baconschi: UE risca sa nu mai fie credibila


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.