Ministrul roman de Externe, Teodor Baconschi, isi pastreaza stilul incisiv intr-un interviu acordat Financial Times si avertizeaza ca insasi credibilitatea Uniunii Europene (UE) poate fi afectata daca statele membre nu se supun toate acelorasi reguli, in loc ca acestea sa fie utilizate selectiv.

Baconschi a cerut o decizie privind aderarea Romaniei la spatiul Schengen in urmatoarele sase luni, subliniind ca Bucurestiul a indeplinit toate criteriile tehnice si respingand alte argumente de ordin politic pentru o amanare ca "irelevante". Romania si Bulgaria se asteptau sa adere la Schengen in martie, dar Franta si Germania au anuntat ca vor bloca o hotarare, din cauza ingrijorarilor cu privire la coruptie, sistemul judiciar si crima organizata.

"Eu cred ca fiecare stat membru, atat cele mai recente, cat si cele fondatoare, mai vechi, trebuie sa vada ca Europa functioneaza dupa aceleasi standarde si joaca dupa aceleasi reguli. (...) Daca vreau sa evite concetatenii mei tentatia euroscepticismului (...), trebuie sa le arat ca Europa isi respecta propriile principii, reguli, standarde si proceduri. Deci, fara acest lucru, este afectata credibilitatea proiectului european. (...) Noi ne-am facut temele, iar nivelul de pregatire pentru aderarea (la Schengen) a fost confirmat de nu mai putin de sapte misiuni de evaluare. Astfel, as putea spune ca suntem de facto in (spatiul) Schengen", a declarat Baconschi, potrivit MEDIAFAX.

Citeste si: Baconschi: Romania va adera in 2011 la Spatiul Schengen

"Ne-a sabotat" Franta aderarea la Schengen?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.