Franta a blocat, vineri, la Bruxelles, adoptarea unui raport tehnic, privind aderarea Romaniei la Schengen, cerand sa reexamineze un raport tehnic privind implementarea in Romania a interfatei umane a sistemului informatic SIS / SIRENE, in baza caruia opereaza Spatiul Schengen.Totodata, MAI a anuntat ca reprezentantul Frantei din grupul de lucru Schengen (Sch-Eval) a cerut "un timp suplimentar pentru studierea raportului" privind Romania.
Subiectul va fi probabil inscris pe agenda viitoarei reuniuni a grupului de evaluare Schengen, in 28 ianuarie, cand se va constata daca Franta ridica sau nu vreo obiectie elementelor textului, scrie MEDIAFAX.

Raportul realizat de experti europeni si prezentat in cadrul unui grup de lucru de evaluare Schengen la Bruxelles arata ca Romania este gata si din acest punct de vedere, pentru a se integra in spatiul liberei circulatii. Alte rapoarte de evaluare a frontierelor terestre si aeriene au fost deja aprobate la Bruxelles in 2010. [Romania si Bulgaria nu pot adera separat la Schengen]

Acum, toate statele membre au acceptat raportul, cu exceptia Frantei, care a blocat practic procesul de adoptare formala a documentului, au explicat surse europene, relateaza RFI.

Tot acum au fost discutate si doua rapoarte privind Bulgaria (sistemul informatic SIS / SIRENE) si rezultatele reevaluarii frontierei terestre intre Bulgaria si Turcia. Aceasta a primit un aviz negativ din partea expertilor UE, prin urmare Franta, Germania si Finlanda au cerut o a doua reevaluare.

  • Franta a cerut timp suplimentar pentru studierea raportului privind Romania

Raportul de evaluare Schengen al Romaniei in domeniul SIS/SIRENE a fost prezentat, la Bruxelles, de expertul coordonator al misiunii de evaluare Schengen a Romaniei, respectiv reprezentantul Presedintiei Ungare, se arata intr-un comunicat de presa de vineri al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). "Raportul este unul pozitiv, subliniaza faptul ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE si a fost acceptat de statele membre, nefiind formulate obiectiuni sau observatii. A fost solicitat un timp suplimentar pentru studierea raportului de catre reprezentantul francez in cadrul grupului SCH-EVAL", precizeaza sursa citata.

Procedura de adoptare a raportului de evaluare Schengen a Romaniei in domeniul SIS/SIRENE va continua in perioada urmatoare, a mai spus MAI, potrivit MEDIAFAX. [Baconschi: Romania va adera in 2011 la Spatiul Schengen]

Presedintele Traian Basescu afirma, in 6 ianuarie, ca problema nu este amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, ci abuzul, crearea unui precedent in care unele state se folosesc de dreptul de veto, desi statele candidate isi respecta toate obligatiile.

"Problema nu este de intarzierea intrarii in Schengen cu cateva luni. Poate fi 2011 in toamna... Nu cred ca aici este marea problema. Problema este actul in sine: abuzul. Ori suntem parteneri egali, ori nu! Acest lucru, precedentul, in care se instituie un directorat care face cu degetul prin Uniunea Europeana «tu da, tu nu» este de neacceptat", declara, la TVR, Traian Basescu.

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

El spunea ca sunt state care invoca alte motive pentru a bloca aderarea la Schngen, folosindu-se de dreptul de veto. "Precedentul care se creeaza, un stat membru care isi realizeaza obligatiile si vine un alt stat si spune: «Nu, pentru ca eu tot am drept de veto. Nu vreau si-ti dau niste explicatii care imi convin mie, care nu au baza legala», acesta este periculos. Asta se intampla Romaniei si Bulgariei", afirma seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.