Parlamentul bulgar a cerut vineri unui numar de 35 de ambasadori din strainatate sa demisioneze, in urma dezvaluirii, in decembrie, a legaturilor lor cu serviciile secrete din perioada comunista, transmite AFP.

"Parlamentul insista ca ambasadorii carora li s-a constatat apartenenta la Darjavna Sigurnost (securitatea de stat a regimului comunist) sa se retraga din post, pentru a limita efectul negativ asupra imaginii Bulgariei", potrivit declaratiei adoptate cu 152 de voturi pentru (33 impotriva), transmite MEDIAFAX.

Parlamentul a cerut "structurilor competente sa intreprinda actiunile necesare pentru rechemarea ambasadorilor", vizandu-l prin aceasta actiune in special pe presedintele Gheorghi Parvanov, care si-a exprimat rezervele si a blocat procedura de apel.

O comisie insarcinata cu declasificarea arhivelor comuniste a dezvaluit, incepand cu mijlocul lunii decembrie, numele a aproximativ 50 de diplomati bulgari de rang inalt care au lucrat in timpul Razboiului Rece pentru serviciile de spionaj sau contraspionaj.

Figureaza pe lista treizeci si cinci de ambasadori actuali, printre care cei din Statele Unite, Germania, Rusia, Italia, Spania, Portugalia, anumite tari din Balcani, ONU, UNESCO, China si Japonia.

Daca Guvernul de centru-dreapta s-a declarat pentru rechemarea lor imediata, presedintele Gheorghi Parvanov, de care depinde numirea si rechemarea ambasadorilor, a apreciat ca lista trebuie analizata pentru fiecare caz in parte.

Potrivit cotidianului Trud, majoritatea ambasadorilor vizati au ajuns la varsta pensionarii sau mandatul lor expira in acest an.

Insa trebuie sa fie gasita o solutie pentru aproximativ 12 ambasadori care nu se afla in aceasta situatie, printre care cei de la Berlin, Londra, Tokyo, Ankara si Beijing.

Socialistii (de opozitie) au votat vineri impotriva declaratiei, "o rusine pentru Parlament", potrivit acestora, deoarece ea "atribuie o culpabilitate colectiva" diplomatilor vizati.

Potrivit legii, dezvaluirea unei apartenente la serviciile secrete nu antreneaza nicio consecinta pentru cei vizati.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Dupa caderea comunismului, orice incercare de interzicere a accesului la posturi importante pentru fosti agenti si colaboratori ai serviciilor secrete a fost anulata de Curtea Constitutionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.