Cabinetul de mare coalitie de la Berlin incepe sa prinda contur. Franz Muentefering, presedintele Partidului Social-Democrat, clasat al doilea in alegerile parlamentare din 18 septembrie, va deveni vicecancelar si ministru al Muncii, potrivit unei decizii a conducerii SPD, care s-a intrunit ieri pentru a definitiva lista ministrilor sai. Portofoliul Finantelor ii va reveni lui Peer Steinbrueck, fostul premier al landului Renania de Nord-Westfalia, unde social-democratii au suferit, cu cateva luni in urma, infrangerea care l-a determinat pe Gerhard Schroeder sa organizeze alegeri anticipate.

Steinbrueck il inlocuieste pe Hans Eichel, care a declarat ca se asteapta ca succesorul sau sa continue politica financiara demarata de el. Steinbrueck provine din dreapta SPD si este un expert in finantele Germaniei datorita faptului ca a ocupat si functia de ministru de Finante al landului Renania de Nord -Westfalia.

Social-democratii, care au obtinut, in urma negocierilor cu crestin-democratii (CDU), opt portofolii, l-au numit pe Frank-Walter Steinmeier, un apropiat al lui Schroeder, ministru de Externe. Steinmeier, care a condus, timp de sase ani, Cancelaria lui Schroeder, va prelua mandatul de la ecologistul Joschka Fischer. Poreclit de presa "Micul Cancelar", Steinmeier se remarca prin seriozitate si eficienta. Fiica sa, scrie presa germana, a declarat la un moment dat: "Tata traieste la serviciu", fiind obisnuita cu programul prelungit al acestuia. Ministrii Sanatatii, Ulla Schmidt, Justitiei, Brigitte Zypries, si Dezvoltarii, Heidemarie Wieczorek-Zeul si-au pastrat portofoliile. Sigmar Gabriel, fost premier al Saxoniei Inferioare, va deveni ministrul Mediului, scrie Reuters.

Din cealalta tabara, Edmund Stoiber, liderul Uniunii Crestin-Sociale, aliata a crestin-democratilor, este propus la sefia Ministerului Economiei. SPD si CDU au convenit luni, dupa aproape doua saptamani de tatonari si negocieri anevoioase, sa puna bazele unui guvern de mare coalitie, al doilea in istoria postbelica a Germaniei, dupa cel din perioada 1966 - 1969.

Multi analisti se indoiesc ca prima femeie-cancelar, Angela Merkel, va avea puterea sa promoveze reformele economice ambitioase pe care le-a promis in campania electorala, puterea ei fiind limitata de concesiile pe care va trebui sa le faca social-democratilor. "Nu ne asteptam la o continuare hotarata si decisiva a reformei politicii economice necesara pentru incurajarea increderii companiilor si investitorilor", a apreciat ieri asociatia bancara germana BDB, citata de Mediafax. Grupul bancar se asteapta la o accelerare usoara, anul viitor, a ritmului de dezvoltare a economiei Germaniei, desi se va mentine sub media inregistrata in zona euro.

BDB estimeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) va inregistra anul viitor o crestere de circa 1,3%, dupa avansul de 0,9% inregistrat in 2005.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.