Reprezentanta democrata Gabrielle Giffords a fost ranita si se afla in stare critica in urma unui incident armat produs sambata dimineata la Tucson, Arizona, soldat cu moartea a sase persoane si ranirea altor cel putin 11 persoane, au declarat surse oficiale, citate de CNN. Printre victime se afla si o fetita de noua ani.

Purtatorul de cuvant al Centrului Medical Universitar din Tucson, Darci Slaten, a declarat ca Giffords a fost supusa, sambata dupa-amiaza, unei interventii chirurgicale pentru o rana suferita la cap, relateaza MEDIAFAX.

Acesta a mai declarat ca la spital au mai fost aduse noua persoane ranite, printre care se numara si un copil. Toti ranitii se afla in stare grava sau critica si sunt supusi unor interventii chirurgicale.

Gabrielle Gifford se afla in stare critica, insa directorul departamentului de traumatologie al Centrului Medical Universitar din Tucson, Peter Rhee, s-a declarat optimist in legatura cu sansele ei de recuperare.

El a adaugat ca cinci dintre cele zece victime internate la Centrul Medical Universitar se aflau in stare critica si, in afara lui Gifford, ceilalti raniti au fost stabilizati.

Surse din cadrul fortelor de ordine au declarat ca printre celelalte persoane ranite se afla si un judecator federal din Arizona.

Potrivit sefului departamentului local al politiei, Rich Castigar, citat de CNN, cel putin sase persoane au murit si alte 12 au fost ranite.

Printre victimele care au decedat in urma atacului armat se afla si o fetita in varsta de noua ani, care a murit la spital.

  • Atacul a avut loc in jurul orei locale 10.00 (19.00, ora Romaniei), a declarat purtatorul de cuvant al politiei din comitatul Pima, Jason Ogan.

Giffords, in varsta de 40 de ani, participa la o intalnire cu alegatorii la un magazin Safeway, in momentul in care un barbat inarmat s-a apropiat si a deschis focul.

Un purtator de cuvant al FBI a declarat ca agentia a trimis mai multi reprezentanti la fata locului, iar doi oficiali de la Casa Alba au afirmat ca administratia de la Washington urmareste situatia.

Ogan a declarat ca motivul atacatorului nu este clar. "Incercam sa lamurim lucrurile chiar acum", a precizat el.

Citeste si:
Atac armat in SUA: Un congresman republican si consilieri ai...
Atac armat in SUA: Un...

Un angajat al unei firme din apropiere a declarat ca nu a vazut incidentul, insa a auzit "15 - 20 de focuri de arma".

  • Politia americana a retinut un suspect

Politia Capitoliului a anuntat ca fortele de ordine au in custodie un suspect, retinut dupa incidentul armat din Tucson, Arizona.

"Suspectul se afla in custodie. Pentru moment, nu sunt disponibile alte detalii privind motivele acestuia sau victimele atacului"
, precizeaza comunicatul oficial.

Potrivit unor surse din cadrul fortelor de ordine americane, suspectul retinut este un barbat alb, nascut in 1988. Conform surselor, citate de Associated Press, agresorul a fost identificat ca fiind Jared Laughner, insa nu au oferit alte informatii despre acesta sau posibilele motive ale atacului.

Un comunicat al presedintelui american, Barack Obama, confirma ca unii dintre raniti au murit.

Citeste si:
Membra Congresului SUA ranita in Arizona isi revine treptat
Membra Congresului SUA ranita...

"In aceasta dimineata, intr-o tragedie de nedescris, mai multi americani au fost impuscati in Tucson, Arizona, la o intalnire a alegatorilor cu congresmenul Gabrielle Giffords. In timp ce continuam sa primim informatii, stim ca unii dintre ei au murit, iar reprezentanta Giffords este grav ranita", precizeaza comunicatul Casei Albe.

"Nu avem inca toate raspunsurile. Stim insa ca un astfel act de violenta irational si ingrozitor nu isi are locul intr-o societate libera. Le cer tuturor americanilor sa ni se alature, lui Michelle si mie, si sa o aiba pe reprezentanta Giffords si pe celelalte victime ale acestei tragedii, dar si familiile lor, in rugaciunile lor", a adaugat presedintele american.

  • Giffords, congresmen democrat, a fost aleasa pentru un prim mandat in 2006 si a fost presedinte al Subcomitetului pentru Spatiu si Aeronautica al Camerei Reprezentantilor, dar face parte si din Comisiile pentru Stiinta si Tehnologie si pentru Fortele Armate.

Ea a obtinut al treilea mandat in noiembrie, in urma unei curse electorale stranse in care a concurat cu un candidat sustinut de miscarea conservatoare Tea Party. Giffords a fost unul dintre cei trei congresmeni democrati care au anuntat acte de vandalizare a birourilor lor dupa votul din martie asupra reformei sistemului de asigurari de sanatate.
Citeste si:
Israelul a atacat mai multe ţinte de la granița cu Liban. Joe Biden...
Israelul a atacat mai multe...

Gabrielle Giffords este maritata cu capitanul Mark Kelly, astronaut la NASA care urmeaza sa conduca o misiune catre Statia Spatiala Internationala.

Presedintele Camerei, John Boehner, a afirmat ca "un atac asupra cuiva care serveste tara este un atac asupra tuturor celor care servesc tara". "Actele violente si amenintarile la adresa oficialilor nu isi au locul in societatea noastra", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.