International6 Ianuarie 2011

Lectura de 2 minute

Partea croata este convinsa ca Romania va continua, ca si pana acum, sa sprijine intrarea Croatiei in UE, fapt confirmat in multe ocazii in timpul intalnirilor bilaterale la nivel inalt, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtatorul de cuvant al Ministerului croat al Externelor si Integrarii Europene.

Afirmatia a fost facuta in urma declaratiei ministrului roman de Externe, Teodor Baconschi, care sustine ca, in conditiile in care Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este folosit in alte domenii si devine un handicap, Romania il poate denunta unilateral, la fel cum poate conditiona aderarea Croatiei la UE, relateaza MEDIAFAX.

"Suntem convinsi ca Romania va continua, ca si pana acum, sa sprijine intrarea Croatiei in UE. Acest lucru a fost confirmat in multe ocazii in timpul intalnirilor bilaterale la cel mai inalt nivel", se arata in declaratia lui Mario Dragun, purtatorul de cuvant al Ministerului croate al Externelor si Integrarii Europene.

"Croatia, fiind prima tara pentru care se vor organiza negocieri de aderare bazate pe un mecanism formal al standardelor de negociere, doreste sa isi indeplineasca toate obligatiile inainte de a adera la UE. Acest nou mecanism reprezinta o monitorizare preaderare, astfel incat sa nu existe obligatii ramase pentru perioada postaderare. In stadiul actual, Croatia a indeplinit toate obligatiile asumate la toate capitolele si, cu acest mecanism, tara are oportunitatea de a demonstra, la finalul negocierilor de aderare, faptul ca este pregatita", sustine Dragun.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, sustine ca, in conditiile in care Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este folosit in alte domenii si devine un handicap, Romania il poate denunta unilateral, la fel cum poate conditiona aderarea Croatiei la UE.

Citeste si:
Patru români au profitat de nevoiași, îmbogățindu-se cu 1,6...
Patru români au profitat de...

Ministrul roman mai sustine, intr-un interviu publicat luni de "Adevarul", ca scrisoarea ministrilor de Interne francez si german are "probleme de redactare", destinatarul fiind gresit si incluzand "abordari de eseu politic". "De la Berlin avem semnale ca a existat o insistenta franceza pentru cuplarea celor doi ministri de Interne, dar Germania isi mentine promisiunea unei evaluari obiective asa cum a fost formulata la Bucuresti, de catre doamna Angela Merkel", mai declara Teodor Baconschi.

Decizia privind suprimarea MCV apartine Comisiei Europene, a declarat purtatorul de cuvant al CE Mark Gray, dupa ce ministrul de Externe Teodor Baconschi a sustinut, intr-un interviu, ca Romania poate denunta unilateral Mecanismul, in conditiile in care este folosit in alte domenii, transmite RFI.

Citeste si: Presa straina: Romania nu accepta cu usurinta amanarea aderarii la Schengen

Bulgaria: Speram ca Romania va face eforturi sa adere la Schengen in 2011

Citeste si:
Amenzi de până la 11,4 miliarde de euro pentru producătorii auto
Amenzi de până la 11,4...

Basescu: Imi asum responsabilitatea pentru intarzierea intrarii in SchengenTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.