Guvernul grec planuieste sa construiasca un zid de-a lungul frontierei sale terestre cu Turcia, de 206 kilometri, pentru a opri imigrantii ilegali, dupa modelul zidului de la frontiera Statelor Unite cu Mexicul, relateaza publicatia electronica EUObserver.
"Cooperarea Greciei cu alte state ale Uniunii Europene (UE) merge bine. Acum, planuim sa construim un zid, pentru a face fata imigratiei ilegale", a declarat vineri, pentru Athens News Agency, ministrul grec pentru Protectia Cetatenilor, Christos Papoutsis, fost comisar european pentru Energie. "Societatea greaca a ajuns la limite in privinta imigrantilor ilegali. Suntem absolut hotarati in aceasta privinta. In plus, vrem sa dam o lovitura hotaratoare gruparilor de trafic de imigranti, care fac comert cu oameni si cu speranta lor pentru o viata mai buna", a adaugat ministrul grec.

Papoutsis a comparat planul constructiei cu zidul de 1.050 de kilometri care strabate zone din Arizona, California, Texas si New Mexico, la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Construit in ultimii cinci ani si avand o valoare de 1,8 miliarde de euro, fiind dotat cu camere de supraveghere, radare, patrule motorizate si avioane fara pilot, zidul, cu o inaltime de 4,5 metri, din metal, a produs, initial, un val de proteste, din motive umanitare si de mediu, dar a obtinut, in ultima perioada, tot mai multa sustinere in Statele Unite, scrie MEDIAFAX.

Uniunea Europeana si Turcia nu au reactionat fata de acest plan al Greciei, in pofida potentialului de a produce tensiuni pe care il prezinta.

In schimb, Uniunea isi exprima in mod frecvent nemultumirea fata de zidul ridicat de autoritatile israeliene contra palestinienilor. Insa, in contextul in care negocierile de aderare ale Turciei la UE progreseaza lent, tensiunile istorice dintre Grecia si Turcia ar putea fi percepute, odata cu noua "bariera", drept un simbol al antipatiei Uniunii fata de vecinul sau de la sud.

Grecia este principalul punct de intrare pe teritoriul european a imigrantilor ilegali din Africa si Asia. Comisia Europeana (CE) a trimis in in aceasta tara o misiune Rabit (Rapid Intervention Border Teams), alcatuita din 175 de gardieni inarmati, provenind din 25 de tari membre, al carei mandat a fost prelungit pana in martie 2011. In octombrie, inainte de sosirea misiunii, la frontiera greaca au fost interceptate 7.586 de persoane. In noiembrie, numarul acestora scazuse la 4.720.

Citeste si:
Atacuri cu drone la graniță: alertă în Galați și Tulcea. MApN...
Atacuri cu drone la graniță:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.