O nota diplomatica redactata de ambasada SUA la Sofia in 2009, publicata de site-ul WikiLeaks, cita o sursa potrivit careia tot mai multe state europene sunt nemultumite de lipsa progreselor inregistrate de Romania si Bulgaria in domeniul Justitiei.

Potrivit notei datate 26 iunie 2009, sursa citata, a carei identitate nu a fost mentionata, afirma ca Executivul UE considera ca "a incercat totul" pentru a-i determina pe bulgari sa isi reformeze sistemul judiciar, dar se intreaba "cum sa-i faca sa reformeze cand ei nu vor?".

Aroganta defensiva a Guvernului si lipsa vointei politice intensifica "oboseala extinderii" la Bruxelles, relateaza MEDIAFAX. Sursa a subliniat ca presiunile Comiei Europene (CE) prin intermediul rapoartelor de monitorizare sunt singura cale de a obtine rezultate. "El a confirmat relatarile presei conform carora ministrul olandez al Afacerilor Europene, Franz Timmermans, a cerut Comisiei sa ia in considerare activarea clauzei de salvgardare impotriva Bulgariei si Romaniei, cand UE va publica ambele rapoarte".

Sursa ambasadei americane mai spunea ca "in prezent, numai Olanda cere clauza de salvgardare, dar altii devin tot mai satui de lipsa de progrese din Bulgaria (si Romania)". Exista discutii in Comisie privind extinderea Mecanismului de Verificare si Cooperare dincolo de cei trei ani prevazuti, iar Suedia, care va prelua presedintia semestriala a UE, favorizeaza extinderea acestuia si este hotarata sa urmareasca problemele justitiei din cele doua tari, potrivit notei diplomatice americane.

Frustrarea fata de lipsa de progrese din cele doua tari creste la Bruxelles, unde cel putin la nivel de lucru par sa existe remuscari fata de faptul ca s-a permis aderarea Bulgariei si Romaniei prea devreme, la 1 ianuarie 2007, mai arata documentul publicat de WikiLeaks. [De ce nu suntem doriti in Schengen?]

Potrivit unor contacte de incredere, "eurocratii" de la Bruxelles au supranumit oboseala extinderii "Pauza Bulgara", deteriorand si mai mult imaginea Bulgariei in interiorul UE.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Sursa citata de telegrama ambasadei SUA la Sofia a mai spus ca raportul privind eforturile Bulgariei in lupta impotriva criminalitatii si coruptiei, care trebuia sa fie publicat in iulie 2009, urma sa fie negativ, dar nivelul politic al UE va reduce tonul versiunii finale.

Potrivit sursei, observatorii puneau probleme-cheie Guvernului bulgar, precum procedura de numire a oficialilor de rang inalt din justitie, cumpararea de voturi si progresele impotriva crimei organizate si coruptiei. "Procedura netransparenta de numire (a oficialilor din justitie) permite selectarea unor judecatori si procurori corupti si/sau incompetenti, perpetuand ciclul incompetentei si coruptiei in justitia bulgara".

Sursa citata in telegrama diplomatica a declarat de asemenea ca "intreaga echipa" crede ca bulgarii se ocupa de problemele din raportul Comisiei doar pentru a obtine "un raport pozitiv", si nu pentru a crea un sistem judiciar mai bun. De exemplu, Procurorul General Boris Velcev a intrebat daca numirea unei anumite persoane intr-un post la Parchet ar fi privita negativ in urmatorul raport al Comisiei. I s-a raspuns ca, daca el crede ca aceasta numire ar fi privita negativ, atunci este un "semn bun ca probabil asa va fi".

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

"Guvernul bulgar - in special Procurorul General Velcev si ministrul pentru Afaceri Europene (Solomon) Passy - face lobby intens pentru un raport de monitorizare pozitiv, exagerand progresele modeste", precizeaza nota ambasadei SUA. Guvernul continua sa prezinte Comisiei ca succese o lista de cazuri de profil inalt privind crima organizata si coruptia, aflate in desfasurare in tribunale. In mod incredibil, cateva dintre cazurile de "succes" au fost suspendate, conchide documentul publicat de WikiLeaks.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.