Europa a avut, din punct de vedere economic, un an oribil, cu planuri de salvare a Greciei si Irlandei, urmate de un cortegiu de planuri de austeritate, zona euro fiind obligata sa adopte reforme profunde pentru a putea supravietui, comenteaza AFP.

  • Angela Merkel: "Daca euro va esua, Europa va esua"
Initial, a aparut criza bancara si financiara, importata din Statele Unite dupa falimentul bancii Lehman Brothers, urmata de cea mai grava recesiune dupa 1945. Ulterior, criza s-a transformat intr-una bugetara si sociala, sub efectul agravarii deficitelor bugetare si a datoriilor, care impun trecerea la politici riguroase, relateaza MEDIAFAX.

Austeritatea este pronuntata in special in Grecia, care a trecut pe langa faliment, si in Irlanda, cu o reducerea a prestatiilor sociale, a salariilor functionarilor publici si majorarea impozitelor. Masurile de austeritate reprezinta pretul ajutorului din partea Uniunii Europene si al FMI, de 110 miliarde de euro in cazul Greciei si 85 de miliarde de euro pentru Irlanda.

In asteptare ar putea fi Portugalia si Spania, aflate si ele in atentia pietelor.
Pentru Europa, turmentata de sentimentul declinului fata de puterile emergente, trezirea la realitate este dura. Nu mai este vorba despre Mexic, Argentina sau India, care sunt salvate de FMI ci chiar despre ea insasi, comenteaza AFP.

  • Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Unul dintre motive este sustinerea bancilor din bani publici, care apasa bugetele statelor. Mai mult, Europa plateste pretul acumularii de datorii incepand din anii 70 si sfarsitul unei perioade de 30 de ani de crestere economica puternica. Europa a trait ulterior pe credit, pentru a-si mentine nivelul de trai.

Dupa criza sociala, marcata de manifestatii violente la Londra impotriva majorarii taxelor de scolarizare, incendierea unei banci, soldata cu victime in Grecia, sau protestele din Franta impotriva reformei pensiilor, ar putea urma o criza politica.
"Europa se lasa traversata de efluvii de populism si nationalism", a declarat fostul presedinte francez al Comisiei Europene, Jacques Delors.

Extrema dreapta a castigat deja teren in Suedia, dar si in Olanda si Ungaria.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Oficiali germani si-au exprimat in particular ingrijorarea fata de faptul ca populistii profita de criza din zona euro si de opozitia in crestere a populatiei de a suporta datoriile vecinilor. Pentru prevenirea extinderii crizei financiare, statele UE vor consolidarea politicii bugetare comune. Astfel, din 2011, tarile europene trebuie sa prezinte la Bruxelles bugetele nationale, inainte de adoptarea lor in Parlament. De asemenea, sanctiunile impotriva tarilor care incalca reglementarile in domeniul bugetar vor fi inasprite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.