Baricade au fost ridicate in Port-au-Prince, unde au fost semnalate incendii si focuri de arma dupa anuntarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale, informeaza AFP.

La Petion-Ville, o suburbie a capitalei haitiene, sute de tineri cu cagule pe fete au iesit pe strazi pentru a cere anularea scrutinului. Manifestatii similare au loc in mai multe orase haitiene, transmite MEDIAFAX.

In al doilea tur al prezidentialelor se vor intalni fosta prima doamna Mirlande Manigat, care a obtinut 31 la suta din voturi, si Jude Celestin, care a obtinut 22 la suta din sufragii in primul tur.

Cantaretul Michel Martelly este pe locul al treilea, la o diferenta de doar 6.000 de voturi fata de Jude Célestin. Martelly denuntase in mai multe randuri fraude electorale.

Statele Unite si-au exprimat "preocuparea" in legatura cu rezultatele "incoerente" ale scrutinului, dar au indemnat populatia sa ramana calma.

Al doilea tur al scrutinului este programat pe 16 ianuarie, in contextul epidemiei de holera din Haiti. Succesorul presedintelui Rene Préval ar urma sa preia functia pe 7 februarie.

Misiunea comuna a Organizatiei Statelor Americane (OEA) si a Caricom a indemnat sustinatorii formatiunilor politice sa ramana calmi.

O victorie a lui Mirlande Manigat ar marca o schimbare politica majora in Haiti, tara condusa din 2006 de presedintele René Préval, un politician din ce in ce mai contestat.

Epidemia de holera a provocat moartea a cel putin 2.120 de persoane, conform celui mai recent bilant.

Sursa epidemiei de holera din Haiti a fost o tabara a Castilor Albastre nepaleze din cadrul Misiunii ONU, conform unui raport al Ministerului francez de Externe contestat de armata nepaleza.

Noii lideri haitieni vor trebui sa se ocupe si de reconstructia tarii, dupa seismul din ianuarie 2010, soldat cu 250.000 de morti si peste un milion de sinistrati.

Cititi si: Holera nu cruta Haiti

AFP: Haiti, o tara ingenuncheata, in prag de alegeri

Citeste si:
Aproximativ 2.200 de morți au fost înregistrați în urma seismului...
Aproximativ 2.200 de morți au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.