Ministerul austriac al Apararii a reactionat duminica cu iritare fata de telegramele dezvaluite de site-ul WikiLeaks, in care diplomatii se declara in general "frustrati" de o "lipsa de interes" a Guvernului austriac fata de politica externa, relateaza AFP.

Ministrul Apararii, Norbert Darabos (social-democrat, SPOe) este "foarte surprins" de criticile americane, care "nu reflecta o mare intelegere a politicii", a declarat un purtator de cuvant al ministerului, potrivit MEDIAFAX.

"Asteptam o punere la punct a ambasadorului american", a adaugat el.

Potrivit revistei germane Der Spiegel, care a difuzat fragmente din cele aproximativ 1.700 de telegrame, pe care le are in posesie, privind Austria, Darabos este descris ca absolut "deloc interesat de politica externa si de politica de securitate internationala".

Cancelarul Werner Faymann (SPOe) nu este nici el tratat mai bine. "A devenit clar ca Faymann nu are niciun interes personal in ceea ce priveste politica externa", scriu diplomatii americani. La randul sau, ministrul Afacerilor Externe, Michael Spindelegger (conservator, OeVP), se concentreaza, inainte de orice, asupra promovarii economiei austriece in strainatate, mai apreciaza acestia.

Diplomatii se declara "extrem de dezamagiti", chiar "ingrijorati", cu privire la interlocutorii lor austrieci. Ei vorbesc despre "o prapastie intre imaginea pe care Austria o are despre rolul sau in lume si importanta sa reala, care este din ce in ce mai modesta".

  • Telegramele releva mai multe subiecte conflictuale intre cele doua tari, cum ar fi refuzul Vienei, contrar altor 13 membri ai Uniunii Europene (UE), de a gazdui un detinut de la Guantanamo sau relatiile intretinute de intreprinderi austriece (ca gigantul petrolier OMV sau banca Raiffeisenbank) cu Iranul sau Coreea de Nord, in ultimii ani.

Un purtator de cuvant al Cancelariei, citat de agentia APA, a vrut sa minimizeze importanta acestor telegrame, care reflecta doar "opinii ale unor diplomati".

"Un stat neutru ca Austria ia hotarari in mod suveran si nu se schimba in functie de interesele unei parti sau alteia", a declarat el.

Citeste si:
O celulă teroristă islamistă a planificat atacuri asupra...
O celulă teroristă islamistă...

In opinia deputatului ecologist Peter Pilz, specializat in dosare de securitate, documentele respective sunt "o rusine", pentru ca ele confirma faptul ca in aceasta tara "este important mai ales sa faci afaceri" prin politica externa. El reproseaza Guvernului o lipsa "de distanta necesara" fata de lideri politici ca presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, si premierul rus, Vladimir Putin.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.