Sustinatorii al-Qaida au inteles, dupa criza financiara din 2008, ca economia occidentala este mai vulnerabila, multiplicand atacurile pentru ruinarea inamicilor, afirma experti citati de AFP.

"Este strategia atacurilor care sa conduca la esec", afirma expertul american Daveed Gartenstein-Ross, directorul Centrului pentru studiul radicalismului terorist, cu sediul la Washington.

"Osama ben Laden crede sincer ca a participat la infrangerea URSS, in Afganistan, iar scopul sau este sa proceseze la fel si cu Statele Unite",
adauga expertul.

"Conflictele din Irak si Afganistan, incredibil de costisitoare, cheltuielile asociate acestor conflicte, dar si cele pentru masurile de securitate internationale - toate aceste intrebari sunt legitime", subliniaza Daveed Gartenstein-Ross.

In ultima editie a revistei editate de al-Qaida, islamistii au scris cu cifre mari: "4.200 de dolari". Acesta este bugetul alocat operatiunii teroriste de trimitere a coletelor-capcana din Yemen spre Statele Unite, incident in urma caruia tarile occidentale au sporit masurile de securitate.

"De la inceput, obiectivul nostru a fost economic. Obligand Occidentul sa instaleze dispozitive de securitate mai eficiente pentru depistarea coletelor-capcana, va fi o sarcina economica suplimentara",
subliniaza organizatia Al-Qaida din Peninsula Arabia.

"Au schimbat strategia in ultimii doi ani. Daca aspectele economice ale actiunilor au fost intotdeauna importante, dupa criza din 2008 se concentreaza mai mult pe atacuri de mica anvergura, stiind ca repercusiunile economice vor fi in favoarea teroristilor", explica Daveed Gartenstein-Ross.

Strategia al-Qaida, institulata "strategia ranilor multiple in scopul provocarii mortii inamicului", consta in trimiterea de colete-capcana, acte izolate ale teroristilor-kamikaze, tentative esuate de atentat.

Abdel Bari Atwan, directorul al-Quds al-Arabi si autorul cartii "Istoria secreta a al-Qaida", este unul dintre putinii jurnalisti care l-au intervievat de mai multe ori pe Osama ben Laden.

"Mi-a spus ca scopul este sa ii atraga pe teritorii arabe. Costul «razboiului impotriva terorismului» este fenomenal. Atacurile impotriva transporturilor aeriene nu sunt noi. Al-Qaida le-a atacat mereu, pentru a crea panica si a afecta economia. Si sunt pe cale sa reuseasca", subliniaza specialistul.

Citeste si:
Zelenski solicită Occidentului rachete cu rază lungă şi avioane de...
Zelenski solicită...

Citeste si: [Lider al-Qaida, interogat intr-o inchisoare secreta a CIA din Romania]


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.