Un important lider al retelei teroriste al-Qaida, Abu Faraj al-Libi, arestat de serviciile de securitate pakistaneze in mai 2005, a fost interogat intr-o inchisoare secreta a CIA din Romania, relateaza Washington Post in editia online de luni.

Potrivit Associated Press, Agentia americana de Informatii a parut aproape de a distruge al-Qaida prin arestarea acestui libian, cel care a preluat comanda operatiunilor si comunicatiilor gruparii teroriste dupa prinderea in 2003 a lui Khalid Sheikh Mohammed, presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie, relateaza MEDIAFAX.

CIA avea informatii potrivit carora libianul a actionat pentru a transmite mesaje de la membri al-Qaida de rang inalt catre Osama ben Laden. Potrivit unor fosti oficiali ai agentiei americane de informatii, al-Libi s-a intalnit "aproape sigur" cu ben Laden sau cu adjunctul sau Ayman al-Zawahiri dupa 11 septembrie 2001.

Dar la centrul secret de detentie al CIA din Romania, al-Libi nu a furnizat nicio informatie despre al-Zawahiri si ben Laden sau despre modalitatea in care faceau schimb de mesaje, subliniaza oficialii americani.

"Libi parea sa fie cheia rezolvarii acestui puzzle, dar s-a dovedit a fi un punct mort", a afirmat Bruce Riedel, cercetator la Brookings Institution Saban Center si fost agent CIA.

Cititi si: "Negustorul mortii" va fi extradat in SUA

Cum trateaza guvernele europene victimele programelor CIA?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.