Ambasada SUA la Bucuresti a precizat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, ca informarile trimise Washingtonului din alte tari sunt concepute intr-un stil direct si contin adesea informatie in forma bruta si nu au intotdeauna un rol in conturarea deciziilor finale in materie de politici.

"Guvernul SUA redacteaza si trimite telegrame, acestea fiind o forma eficienta de comunicare globala. Prin natura lor, informarile trimise Washingtonului din alte tari sunt concepute intr-un stil direct si contin adesea informatie in forma bruta. Telegramele contin informatii preliminare si sunt adesea incomplete. Nu reprezinta o reflectare a politicilor si nu au intotdeauna un rol in conturarea deciziilor finale in materie de politici", explica ambasada, citata de MEDIAFAX.

Ambasada americana precizeaza, de asemenea, ca Guvernul SUA considera securitatea foarte importanta, motiv pentru care informatiile comunicate sunt adesea secrete.

"Luam masuri foarte stricte pentru a ne asigura ca sistemele noastre si informatiile comunicate sunt sigure. In ultimele saptamani si luni, s-au facut mai multi pasi pentru a creste securitatea sistemelor noastre si pentru a preveni scurgerile de informatii", explica ambasada.

Pe de alta parte, misiunea diplomatica mentioneaza ca "Departamentul de Stat nu comenteaza cu privire la materialele, inclusiv documentele secrete, care este posibil sa fi fost facute publice".

"Condamnam in termenii cei mai duri publicarea neautorizata a unor documente secrete si a unor informatii confidentiale ce tin de securitatea nationala. Publicand documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus in pericol vietile si munca persoanelor care lupta pentru drepturile omului, nu doar cauza in sine. Presedintele Obama sustine existenta in SUA si in intreaga lume a unor guverne responsabile, transparente, ce raspund pentru faptele lor, dar actiunile nesabuite si periculoase ale Wikileaks contravin acestui obiectiv", se mai arata in raspunsul Ambasadei SUA la Bucuresti.


Un numar total de 1.022 de documente publicate incepand de duminica de Wikileaks.org contin referiri la Romania, dintre care 830 provin de la ambasada SUA la Bucuresti, potrivit site-ului de informatii. Din documentele provenite de la ambasada Statelor Unite la Bucuresti, 38 sunt clasate drept secrete ("secret"), in timp ce 368 sunt publice ("unclassified"), iar 424 sunt confidentiale ("confidential"). [Peste 1.000 de documente publicate de Wikileaks contin referiri la Romania]
Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Site-ul Wikileaks a inceput duminica sa publice 251.287 de documente trimise de diplomati americani la Washington, continand schimburi de informatii confidentiale sau secrete intre 274 de ambasade, consulate sau misiuni diplomatice din intreaga lume si Departamentul de Stat american. Telegramele vizeaza perioada 28 decembrie 1966 - 28 februarie 2010.

Dintre acestea, doar 15.652 de telegrame sunt clasate ca "secrete".

Tara la care s-au facut cele mai multe referiri este Irakul (15.365), cele mai multe telegrame au fost trimise de la Ankara, capitala Turciei (7.918), iar de la biroul Secretarului de Stat au fost trimise 8.017 de documente, potrivit site-ului de informatii.

Cotidianul "Gandul" scrie ca a intrat in posesia datelor la care au fost trimise si a specificatiilor privind continutul a 775 dintre corespondente. Ultimul dintre mesaje este din 26 februarie 2010. Mesajele din 26 februarie vizeaza informatii privind energia, conditiile economice, relatiile de politica externa, dar si afacerile interne guvernamentale. Ambasada SUA din Bucuresti trimite insa Departamentului de Stat American si informatii despre Controlul Armamentului si Dezarmare (PARM).

Citeste si:
Julian Assange a fost arestat la Londra
Julian Assange a fost arestat...

  • Discutiile Romaniei cu FMI, tinute sub supraveghere de catre diplomatii americani

In 22 februarie 2010, economia romaneasca si discutiile cu FMI sunt tinute sub supraveghere de catre diplomatii americani intr-o alta comunicare din 1 februarie. In 1 februarie 2010, ambasada de la Bucuresti trimite mesaje legate de afaceri din sectorul muncii si drepturile omului.

"Interesant este de observat cum se intensifica telegramele secrete trimise de la Bucuresti si publicate de WIKILEAKS in luna decembrie 2009, adica in luna alegerilor prezidentiale din Romania. Nu mai putin de 23 de comunicari ale diplomatilor americani catre Washington",
comenteaza "Gandul".

La randul sau, AFP a relatat ca telegramele secrete americane publicate de WikiLeaks duminica dezvaluie ca angajatii Departamentului de Stat au emis adeseori opinii nemiloase, astfel ca, printre miile de documente publicate se afla portrete putin flatante ale liderilor aliati sau nu ai Statelor Unite.

Citeste si:
Ambasadei Ucrainei în România: „Nu mai filmaţi şi nu mai postaţi pe...
Ambasadei Ucrainei în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.