Camera inferioara a Parlamentului rus, Duma de stat, a adoptat vineri, in prima lectura, o declaratie care recunoaste masacrarea de catre NKVD a mii de ofiteri polonezi, in 1940, la Katin, drept o "crima" ordonata de Iosif Stalin, potrivit presei ruse, citata de AFP.

"Documentele publicate, pastrate multi ani in arhive secrete, nu fac decat sa dezvaluie amploarea acestei teribile tragedii, dar arata, de asemenea, faptul ca aceasta crima de la Katin a fost comisa la ordinul personal al lui Stalin si al altor lideri sovietici", se arata in declaratia adoptata si citata de MEDIAFAX.

"Responsabilitatea acestei fapte a fost imputata, in propaganda sovietica, criminalilor nazisti", lucru care a intretinut "furia, amaraciunea si neincrederea poporului polonez", se arata in continuare in acest proiect.

Parlamentul rus isi exprima "compasiunea profunda fata de toate victimele acestui act de represiune nejustificat, familiilor lor si rudelor acestora", se afirma in declaratie, adoptata in contextul in care Moscova si Varsovia au intrerpins, anul acesta, o apropiere fara precedent, din perioada sovietica si pana in prezent.

Dupa ce fosta Uniune Sovietica a invadat, in septembrie 1939, regiuni poloneze din estul tarii, in virtutea Pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiteri polonezi, prizonieri ai Armatei Rosii, au fost impuscati in padurea de la Katin, la Mednoie (Rusia) si la Harkov (Ucraina).

Timp de zeci de ani, Uniunea Sovietica i-a acuzat pe nazisti ca ar fi comis aceste asasinate. Abia in aprilie 1990, liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut vina tarii sale pentru comiterea acestor masacre.

Cititi si: Comunistii rusi: Cerem disculparea lui Stalin cu privire la masacrul de la Katin


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.