Coreea de Sud va trimite noi baterii de artilerie pe insula bombardata marti de armata nord-coreeana, a anuntat miercuri ministrul Apararii, Kim Tae-Young.
"Avem sase tunuri autopropulsate de tip K-9 stationate pe insula Yeonpyeong si prevedem sa instalam si altele", a declarat ministrul in fata Comisiei pentru Aparare a Parlamentului, potrivit MEDIAFAX.

"Vom inlocui, de asemenea, obuzierele de 105 milimetri cu tunuri autopropulsate care au o raza mai mare de actiune", a adaugat ministrul, citat de agentia Yonhap.


Aproximativ 80 de obuze trase de armata nord-coreeana au cazut pe Insula Yeonpyeong, cu aproximativ 1.500 de locuitori, situata in Marea Galbena, intr-o zona disputata de cele doua Corei, a anuntat miercuri Ministerul Apararii, precizand ca, in total, au fost lansate 170 de obuze de catre bateriile nord-coreene.

Ministrul a anuntat, totodata, ca tancurile stationate pe insula pentru a preveni orice debarcare nord-coreeana, sunt vulnerabile la obuze. "Vom studia mijloacele de a consolida aceste tancuri", a declarat el. Intrebat despre posibilitatea de a relua "razboiul psihologic" contra Coreei de Nord, ministrul a raspuns ca Seulul ia noi masuri, nespecificate.

Coreea de Sud a instalat difuzoare de-a lungul frontierei, dupa ce a acuzat Coreea de Nord, in mai, de scufundarea unei corvete sud-coreene. Aceste difuzoare, destinate difuzarii de mesaje de propaganda contra Phenianului, nu au fost puse in functiune niciodata. Regimul de la Phenian a amenintat ca le va distruge tragand asupra lor.

  • Insula Yeonpyeong este situata chiar in sudul liniei de frontiera impusa de ONU dupa Razboiul din Coreea, dar se afla la nord de linia de demarcatie revendicata de Phenian. In aceasta zona s-au produs grave incidente navale, in 1999, 2002 si noiembrie 2009.
  • Aceste confruntari sunt printre cele mai grave dupa razboiul din Coreea (1950-1953). Ele s-au produs intr-o zona din Marea Galbena disputata de cele doua Corei si care a mai fost teatrul unor incidente mortale in trecut.

  • Doi civili au murit in urma bombardamentului pe insula sud-coreeana. Bilantul mortilor a ajuns la 4

Trupurile neinsufletite a doi civili au fost descoperite miercuri pe o insula sud-coreeana bombardata marti de armata Coreei de Nord, bilantul ajungand astfel la patru morti, a anuntat Paza de Coasta, citata de MEDIAFAX. Cele doua cadavre au fost descoperite de membri ai Pazei de Coasta, care verificau printre daramaturile caselor distruse de incendii, declansate de obuzele lansate de Phenian, a declarat un purtator de cuvant al Pazei de Coasta.
Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Bilantul precedent mentiona moartea a doi militari si ranirea a 18 persoane, dintre care 15 militari si trei civili.

Cei doi civili ucisi, care erau dati disparuti, aveau varsta de aproximativ 60 de ani si faceau parte dintr-un grup de 12 constructori care ridicau locuinte pentru militarii stationati pe insula. Unul dintre cei doi civili a fost ucis de fragmente de obuze.

  • SUA si Coreea de Sud demareaza manevre militare comune

Coreea de Sud si Statele Unite vor demara duminica manevre militare navale comune, decise marti de presedintii american, Barack Obama, si sud-coreean, Lee Myung-Bak, dupa bombardarea unei insule sud-coreene de catre Coreea de Nord. La aceste manevre, care se vor desfasura in Marea Galbena, unde s-a produs bombardamentul de marti, va participa si portavionul american George Washington, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap, citata de MEDIAFAX.
Citeste si:
New York Times: Rusia cumpără muniție de artilerie de la Coreea de...
New York Times: Rusia cumpără...

Marti, presedintii Barack Obama si Lee Myung-Bak au convenit sa "ridice nivelul de pregatire" si sa organizeze manevre militare comune in "zilele urmatoare", a precizat Casa Alba.

Cei doi presedinti au convenit sa efectueze manevre militare "in zilele urmatoare, pentru a continua cooperarea stransa in materie de securitate intre tarile noastre si pentru a sublinia forta aliantei noastre si angajamentul nostru pentru pace si securitate in regiune", se arata in comunicatul presedintiei americane.

Obama i-a dat asigurari omologului sau sud-coreean ca Statele Unite sunt alaturi de aliatul lor dupa bombardarea insulei sud-coreene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.