Cazurile judiciare cu minori trebuie sa fie tratate intr-un mediu care sa nu intimideze si intr-un limbaj adaptat varstei copiilor, a recomandat Consiliul Europei (CoE) miercuri, intr-un document.

Adoptat cu doar cateva zile inainte de Ziua Mondiala a Copiilor, la 20 noiembrie, textul prezinta o serie de "directii pentru o justitie adaptata copiilor". Ele trebuie sa ajute cele 47 de tari membre ale organizatiei sa isi adapteze sistemele judiciare la nevoile specifice ale copiilor, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

Persoanele cu varste mai mici de 18 ani ar trebui sa fie familiarizate cu configuratia tribunalului sau altor lucruri si sa cunoasca functia si identitatea oficialilor implicati, potrivit propunerilor Consiliului.

Documentul citeaza o hotarare a Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) stabilind ca doi copii, in varsta de zece ani, care au batut pana la moarte un copil in varsta de doi ani, in Marea Britanie, nu au beneficiat de un proces echitabil, acesta fiind "de neinteles si intimidant" pentru ei.

Ulterior au fost redactate instructiuni practice privind prezentarea copiilor in instanta, care prevad absenta robelor sau tocilor, dar si o explicare a procedurii, in termeni pe care copiii ii pot intelege.

Pentru a facilita reinsertia sociala a copiilor, cazierul lor judiciar nu va fi divulgat, cand vor deveni majori, mai sugereaza textul, care adauga ca un copil nu ar trebui sa fie impiedicat sa fie audiat, doar din cauza varstei.

O protectie si o asistenta trebuie sa fie acordate celor mai vulnerabili, cum sunt copiii imigranti, refugiati si solicitanti de azil, copiii strazii, copiii romi si copii plasati in institutii, adauga documentul Comitetului Ministrilor, organul executiv al Consiliului Europei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.