Mii de copii au pierit sub zidurile scolilor naruite de seism

Echipele de salvare care actioneaza in zonele devastate de cutremurul din Pakistan si India sunt angajate intr-o cursa contra cronometru pentru gasirea de supravietuitori, in conditiile in care sansele de a mai gasi oameni in viata sub mormanele de ruine scad cu fiecare ora. Potrivit oficialilor de la Islamabad, bilantul, inca provizoriu, se situeaza undeva intre 30.000 si 40.000 de morti si 60.000 de raniti, numai pentru Pakistan.

De cealalta parte a granitei, in Kasmirul indian, s-au inregistrat peste 750 de morti. In ambele state, printre victime figureaza un mare numar de copii, ucisi in scolile care s-au prabusit peste ei. Situatia este atat de dramatica incat responsabilii pakistanezi vorbeau ieri despre o intreaga "generatie pierduta". "In zonele cel mai grav afectate, o intreaga generatie s-a pierdut", declara ieri generalul Shaukat Sultan.

"Echipele de salvare scot cadavre de copii de sub daramaturile din Muzaffarabad, dar nu vine nimeni sa le ceara trupurile pentru ca parintii sunt si ei morti", a explicat generalul. Potrivit acestuia, Muzaffarabad, capitala Kasmirului pakistanez, este distrus in proportie de 70%. "Nu exista nicio casa care sa nu fi fost afectata, nicio familie care sa nu fi avut de suferit".

Dezgropati cu mainile goale

In orasul Balakot, pus la pamant de violenta miscare telurica, domneste disperarea. Toate cele trei scoli din localitate s-au prabusit, ingropand sub ruine aproape 1.000 de copii. Nicio echipa de salvare nu a ajuns aici, asa ca localnicii cauta printre daramaturi cu mainile goale. Pana ieri, oamenii au scos din ruine 70 de cadavre si doar sase copii in viata.

"Aveam patru copii si sunt toti ingropati aici. Ce pot sa fac?", implora, cu lacrimi in ochi, Moahmmad Yussuf, aratand spre un morman de ruine. Duminica se mai auzeau inca voci de sub daramaturi, dar spre seara s-au stins. Voluntarii nu sunt insa dispusi sa abandoneze lupta si, ieri, la 48 de ore de la seism, au mai fost gasiti doi copii in viata: un baiat in stare de soc, cu fata tumefiata, si o fata ranita la cap.

Torturati de amintiri

Cei care au supravietuit cutremurului sunt urmariti de amintirea casei distruse ori a parintilor ingropati sub daramaturi. Uzair Mohamed Qureshi (17 ani) este unul dintre putinii elevi din Balakot care au scapat. Cand a inceput cutremurul au fugit spre iesire. Acoperisul s-a prabusit si ceva l-a lovit la cap.

Dupa ce si-a recapatat cunostinta, Uzair s-a tarat afara printr-o spartura in zidul prabusit. Adolescentul s-a dus repede acasa, insa acolo nu mai era nimic. Casa s-a prabusit, ingropandu-i intreaga familie. Ramas doar cu uniforma de pe el, baiatul se invarte acum fara rost pe langa ruinele scolii, rugandu-se de oameni sa-l ajute sa-si caute macar colegii sub daramaturi.

La fel stau lucrurile si in Kasmirul indian. Raja, in varsta de 11 ani, era la scoala din Uri in momentul catastrofei si a fugit spre casa cat il tineau picioarele, insa nu a mai gasit decat un morman de ruine. Familia lui a scapat, insa acum au ajuns cu totii pe drumuri. "Tata e muncitor. A construit casa muncind zi si noapte, dar acum nu mai poate sa o ia de la capat..."

Solidaritate planetara

Lumea s-a mobilizat rapid pentru a raspunde apelului de ajutor lansat de autoritatile pakistaneze in urma violentului seism de sambata, care a constituit cea mai importanta tragedie din istoria tarii. Statele Unite au alocat un ajutor initial de 50 de milioane de dolari; Australia a decis sa contribuie intr-o prima faza cu 4,2 milioane de dolari; Banca Mondiala a oferit 20 de milioane de dolari, iar Banca Asiatica de Dezvoltare - 10 milioane.

Coordonatorul pentru ajutoare umanitare al Natiunilor Unite, Jan Egeland, a declarat ca opt echipe de salvare ale ONU au sosit in Pakistan inca de duminica si ca alte 10 sau 12 sunt pe drum. "Avem nevoie de elicoptere, intrucat nu mai exista drumuri", a spus Egeland, adaugand ca este vital ca ajutoarele sa poata ajunge in cel mai scurt timp la cei aproximativ 3 milioane de sinistrati pakistanezi. SUA au mai expediat opt elicoptere, iar Afganistanul patru, precum si doua avioane de transport militar C-130, pline cu paturi, corturi si alte materiale de prim ajutor.

Federatia Internationala a Crucii Rosii si Semilunii Rosii, care a deblocat un ajutor de 200.000 de franci elvetieni, a trimis si o echipa de salvare. Japonia a deblocat 25 de milioane de yeni (180.000 de euro), dupa ce duminica a trimis o echipa de 50 de specialisti, iar ieri una alcatuita din 21 de medici. Uniunea Europeana s-a angajat sa contribuie cu 3,6 milioane de euro, plus alte mijloace de asistenta de urgenta. Premierul Tony Blair a spus ca, daca este nevoie, va apela la trupele britanice din Afganistan, pe langa cei 60 de salvatori deja trimisi in Pakistan. Nu in cele din urma, China a contribuit cu 6,2 milioane de dolari, 49 de specialisti si 17 tone de echipamente.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.