Somalia este tara cu cel mai mare "risc terorist", devansand Pakistanul, Irakul si Afganistanul, in timp ce Franta se incadreaza in categoria de risc "mediu", potrivit noului "Index al riscului terorist", publicat de societatea britanica specializata Maplecroft, relateaza AFP.

Somalia urcat, in decurs de un an, de pe locul patru pe primul in acest clasament, cu 556 de "acte teroriste" din iunie 2009 pana in iunie 2010, care au provocat moartea a 1.437 de persoane, a precizat Maplecroft, societate specializata in studierea riscurilor naturale sau umane, potrivit MEDIAFAX.

  • In aceasta categorie a "riscului extrem", Somalia este urmata de Pakistan, Irak, Afganistan si Teritoriile palestiniene.

Yemenul se afla pe locul al noualea dintr-o lista de 196 de state, intrand pentru prima data in categoria "extrem". Tara a cunoscut o crestere "foarte semnificativa a numarului actelor teroriste", cu 109 atentate in perioada analizata. Organizatia Al-Qaida in Peninsula Araba (AQAP) "genereaza ingrijorari tot mai mari", subliniaza Maplecroft.


Doua colete-capcana provenind din Yemen au fost descoperite la sfarsitul lui octombrie in Dubai si Marea Britanie, la bordul unor avioane care se deplasau spre Statele Unite. Unul dintre ele era programat sa explodeze deasupra coastei de est a Statelor Unite.


Grecia este tara europeana cu cel mai ridicat risc terorist. Incadrata in categoria "risc ridicat", ea a urcat de pe locul 57 pe 24, cu 180 de atentate intr-un an, depasind astfel Spania (clasata pe locul 27).

Statele Unite se afla pe locul 33, in categoria "risc mediu", in fata Algeriei (locul 36), Frantei (locul 44) si Marii Britanii (locul 47).

Franta ramane pe acelasi loc, "majoritatea actelor teroriste fiind atentate fara victime pregatite de organizatii separatiste in Corsica". Franta ramane totusi tinta AQAP, apreciaza Maplecroft.

Citeste si:
Ciolacu, despre poza alături de Hayssam: Era vreun terorist? Atunci...
Ciolacu, despre poza alături...

Canada, (locul 67), Germania (70), Maroc (84), Elvetia (114) sau Belgia (117) sunt clasate in categoria risc "scazut".

Indexul riscului terorist (TRI) este realizat in fiecare an in functie de numarul si intensitatea atentatelor, precum si de istoria tarii in materie de terorism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.