Mii de persoane participa la demonstratii organizate in mai multe orase din Franta impotriva reformei pensiilor, mobilizarea fiind insa in scadere fata de zilele de actiune anterioare, relateaza AFP, citand estimarile politiei.

Primele dintre cele 241 de manifestatii programate pentru sambata au inceput inaintea pranzului, in mai multe orase de provincie, transmite MEDIAFAX. In jurul orei 12.00 GMT (14.00, ora Romaniei), Ministerul de Interne a anuntat "o scadere puternica" a numarului de manifestanti, cu numai 142.000 de participanti la mitinguri, fata de 198.000 la ziua de actiune din 28 octombrie.

La Toulouse, unde miscarile de contestare sociala atrag in general numerosi protestatari, sambata erau prezente 13.000 de persoane, conform politiei, si 110.000, conform sindicatelor, in conditiile in care participarea la miscarile din 28 octombrie a fost estimata la 15.000 - 120.000 de persoane.

Ultima zi de actiune organizata in Franta a fost marcata de o scadere importanta a numarului de participanti, estimat de politie la 560.000 si de organizatori la doua milioane. Cifrele sunt inferioare celor inregistrate in momentul culminant al protestelor, cand la mitingurile organizate pe intreg teritoriul tarii au fost prezente intre un milion si trei milioane de persoane.

Sindicatele fac in continuare front comun, insa intre liderii acestora au aparut o serie de disensiuni. Liderul CGT, Bernard Thibault, a declarat sambata pentru cotidianul L'Humanite, ca "CGT va merge pana la capat" si si-a exprimat speranta in "crearea unui raport de forte" suficient pentru a determina declansarea de negocieri pana in iulie 2011, data la care ar urma sa fie aplicata reforma.

Principala masura prevazuta de reforma pensiilor se refera la cresterea varstei de pensionare, de la 60 la 62 de ani. Adoptat de Parlament inaintea ultimei zile de actiune, proiectul mai trebuie sa obtina avizul Consiliului Constitutional, sesizat de opozitia socialista. In cazul in care va fi avizata pozitiv, legea va putea fi promulgata in termen de 15 zile de presedintele Nicolas Sarkozy.

Sindicatul CFDT nu mai crede insa in sansele de succes ale actiunilor de contestare. "Din nefericire, ne vom indeparta, incet-incet" de subiectul pensiilor, a afirmat liderul CFDT, Francois Chereque, exprimandu-si intentia de a orienta protestele in directia altor revendicari.

Citeste si:
Proteste violente în Grecia, după accidentul feroviar devastator
Proteste violente în Grecia,...

Participarea la protestele de sambata este importanta pentru definirea viitoarei strategii a sindicatelor, care au convocat o noua mobilizare in perioada 22 - 26 noiembrie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.