Ai Weiwei, unul din artistii chinezi cei mai critici fata de regimul de la Beijing, a anuntat vineri ca este supravegheat la domiciliul sau din capitala Chinei, pentru a fi impiedicat sa organizeze un dineu in atelierul sau din Shanghai, amenintat cu demolarea.

Intr-o initiativa plina de ironie, Ai Weiwei si-a invitat prietenii sa vina sa bea un pahar cu vin si sa manance 10.000 de crabi, duminica la Shanghai, pentru a "sarbatori" apropiata demolare ordonata a atelierului sau, trasnsmite AGERPRES.

In limba chineza, expresia "crab de rau" seamana cu verbul "a armoniza", pe care internautii locali il utilizeaza in sensul de "a cenzura", o ironie la adresa intreruperilor exercitate de putere pe internet, in numele "armoniei sociale".

O ruda a artistului a confirmat ca banchetul lui Ai Weiwei a fost anulat. La cererea autoritatilor, Ai Weiwei a construit la Shanghai un atelier de 2.000 de metri patrati, care a fost finalizat in martie, dar nu a fost niciodata inaugurat oficial.

Cine este Ai Weiwei? "Potrivit autoritatilor chineze, acesta este un disident care trebuie monitorizat, unul al carui blog inflamatoriu trebuie redus la tacere. Dar pentru altii, artistul conceptual chinez, care totodata este si arhitect, fotograf si curator - urat si iubit pentru activismul sau in domeniul drepturilor omului - este vocea curajoasa necesara in China represiva de astazi", scrie artinfo.com.

Cititi si: Liu Xiaobo a dedicat Premiul Nobel pentru Pace victimelor din in Piata Tiananmen

Comunismul "se clatina" in China

China: Mai multi apropiati ai laureatului Nobel pentru Pace au fost arestati


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.