Ministrul de externe birman Nyan Win le-a declarat omologilor sai din tari ale ASEAN ca disidenta Aung San Suu Kyi, aflata in prezent in arest la domiciliu, "ar putea" fi eliberata dupa alegerile de la 7 noiembrie, a anuntat o sursa diplomatica la Hanoi, citata de agentiile de presa internationale.
Guvernul Republicii Uniunii Myanmar a anuntat ca dupa alegerile din luna noiembrie ar putea sa o elibereze pe Aung San Suu Kyi, laureata Nobel pentru pace in 1991, care totodata este si liderul Ligii Nationale pentru Democratie (LND), partidul de opozitie din aceasta tara, transmite Business Week.

Potrivit AGERPRES, la dineul organizat miercuri seara, la Hanoi, in ajunul reuniuni la nivel inalt a Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), Nyan Win a evocat aceasta posibilitate, fara a stabili vreo data sigura. Alti diplomati la Hanoi au confirmat pentru AFP si EFE ca problema Suu Kyi a fost evocata la dineul de miercuri seara.

"Din ceea ce stim noi, lucru pe care l-am transmis si guvernului de la Myanmar, pedeapsa ei (n.r. Aug San Suu Kyi) expira in luna noiembrie si daca nu i se aduc alte acuzatii, ar trebui sa fie eliberata. Acest lucru nu a fost contestat", a declarat ministrul de externe indonezian, Marty Natalegawa la intalnirea ASEAN de la Hanoi, scrie Business Week.

Pana in prezent, Uniunea Myanmar, cunoscuta si sub numele de Birmania, a ignorat solicitarile ASEAN, ONU, SUA si ale Europei de a elibera circa 2.000 de disidenti politici, printre care si pe Suu Kyi, pana la alegerile din 7 noiembrie. Partidul lui Suu Kyi, care a castigat 92% din voturi la alegerle din 1990 si nu a putut guverna din cauza refuzului armatei, a anuntat ca va boicota alegerile din acest an.

Potrivit AP, liderul juntei din Myanmar, Than Shwe nu va participa la aceste alegeri, primele din ultimele doua decade. Nyan Win le-a declarat reporterilor prezenti la intalnirea ASEAN ca "nu are idee" cand va fi eliberata Suu Kyi, insa un oficial filipinez a declarat pentru jurnalistii de la AP, ca ministrul de externe birman le-ar fi zis ca disidenta va fi eliberata in momentul in care ii va expira pedeapsa.

Perioada de detentie a disidentei Suu Kyi, care a fost privata de libertate in mare parte din ultimii 20 de ani, se incheie la 13 Noiembrie.

Citeste si:
162 de morți într-o mină de jad, în urma unei alunecări de teren în...
162 de morți într-o mină de...

In ciudat acestor vesti, foarte multi birmanezi ramani sceptici la anuntul juntei. Populatia din Myanmar nu va putea uita cu usurinta crimele juntei, printre care se numara si tentativa de asasinare a lui Suu Kyi si a sustinatorilor sai din 30 mai 2003 de la Dapeyin, in care sute de suporteri ai LND au fost ucisi, scrie Assian Correspondent.

"Luna noiembrie este una extrem de importanta si plina pentru noi, deoarece atunci vor avea loc alegerile si va fi eliberata Aung San Suu Kyu", a declarat un oficial birman la Rangoon pentru AFP.

Cititi si: Lacrimi printre sustinatori. Dizidenta Aung San Suu Kyi ramane inchisa

Aniversarea Suu Kyi: Singura laureata a premiului Nobel pentru pace, privata de libertate


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.