Opozanta Aung San Suu Kyi a fost condamnata la trei ani de inchisoare si la munca fortata, pentru ca a incalcat regulile arestului la domiciliu, insa liderul juntei, Than Shwe, a comutat pedeapsa in 18 luni de arest la domiciliu.
Suu Kyi a fost condamnata la trei ani de inchisoare si la munca fortata, dar ministrul de interne a spus ca Than Shwe, numarul unu al juntei, a semnat un ordin special prin care pedeapsa este comutata in 18 luni de arest la domiciliu, arata NewsIn.

Un tribunal a declarat-o vinovata ca a incalcat termenii arestului la domiciliu, dupa ce in luna mai opozanta a gazduit pentru scurt timp un american, pe John Yettaw, care reusise sa ajunga inot pana la vila acesteia, aflata pe malul unui lac.

Disidenta birmana San Suu Kyi a devenit un simbol al luptei pentru liberatate si pentru drepturile omului, alturi de Gandhi, Martin Luther King si Nelson Mandela. Laureata Premiului Nobel, de 64 de ani, si-a petrecut 14 din ultimii 20 de ani fie in inchisoare, fie in arest la domiciliu.

Aung San Suu Kyi este fiica generalului Aung Sang, considerat parintele Myanmar, cel care a obtinut independenta tarii de sub puterile coloniale. El a fost asasinat in 1947 si nu a mai apucat sa-si vada tara efectiv libera, arata cotidianul.ro, intr-un articol dedicat dizidentei. Dupa ce a studiat la Oxford, San Suu Kyi s-a intors in tara natala si a dus o lupta continua de a-i convinge, prin proteste nonviolente, pe generalii birmani care au impus un regim militar in aceasta tara sa permita instaurarea unui regim democratic.

Ideile dizidentei sunt impartasite si de calugarii budisti din Myanmar. In toamna anului 2007, revolta calugarilor budisti a impresionat o lume intreaga, insa protestele lor nu au putut sa duca la stabilirea unei ordini democratice.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.